Zo kom je van oude gewoonten af

Zo kom je van oude gewoonten af

Oude gewoonten zijn zo slecht nog niet. Ze maken je tot wie je bent en hebben je waarschijnlijk in het verleden goed geholpen om hindernissen te overwinnen en stevig in je schoenen te blijven staan. Maar soms zijn oude gewoonten helemaal niet zo handig en staan ze je eerder in de weg dan dat ze je vooruit helpen in het leven. Tijd om deze oude gewoonten aan te passen en om te vormen naar een nieuwe invulling.

Je begrijpt vast dat oude gewoonten moeilijk van de een op de andere dag te veranderen zijn. Zeker als je al wat ouder bent en jarenlang hebt vastgehouden aan oude gewoonten, wordt het geen eenvoudige klus om deze vertrouwde trucjes opzij te zetten. Des ten eerste moet je beschikken over een flinke portie doorzettingsvermogen. Ook dit kun je trainen en bedenk dat fouten maken mag. Iedereen maakt wel eens een mindere week door, waarin je je goede voornemen om oude gewoonten om te buigen naar nieuwe vergeet of op een lager pitje zet.

1. Stel je prioriteiten

Stel dat je nieuwe gewoonte is, of eigenlijk moet worden, meer tijd voor jezelf te nemen. Omschrijf je doelen dan ook duidelijk. Des te specifieker en concreter je bent, des te gemakkelijker het doel daadwerkelijk te behalen valt. Hetzelfde geldt natuurlijk voor sporten. Natuurlijk kun je tegen jezelf zeggen dat je vanaf nu meer gaat sporten, maar dan kan je er de donder op zetten dat je dat na een week alweer kwijt bent. Dus…

2. Zet het in je agenda

Zet deze afspraken ook in je agenda. Vaak kijk je daar dagelijks wel een keer in. Of zit jezelf nog meer op de huid en plak je koelkast vol met Post-Its. Of op een andere plek waar je vaak komt en waar je ze opzichtig kunt opplakken.

3. Vallen en opstaan

Het lukt je vast niet om deze weg naar goede, nieuwe gewoonten in een keer af te leggen. Net als velen trap je vast in vele valkuilen en vallen, maar juist de weg ernaar toe leert je ook weer enorm veel over jezelf. Koester je mindere momenten net zoveel als je goede momenten als je echt goed op weg bent om je nieuwe doelen te verwezenlijken.

Beeld: “Aberdesach MMB 03” by mattbuck (category) – Photo by mattbuck.. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

Share This