Zo houd je wespen op afstand

Zo houd je wespen op afstand

Buiten eten zit er amper meer bij voor iemand die bang is voor wespen. Ze komen in grote getalen af op ons heerlijke zomerfruit, dat lekkere ijsje en je heerlijke pastagerecht. Een crime als je niet zo gek bent op deze vliegende zomers. Wat kun je tegen wespen doen, behalve wild wapperen en weg rennen (dat eerste nooit doen!)?

De Universiteit Wageningen waarschuwde eind juli al voor het grote aantal wespen in augustus. De vliegende kwellingen hebben zich de afgelopen maanden goed kunnen voortplanten en kunnen verspreiden, waardoor ze nu onze Hollandse tuinen teisteren. Wat kun je tegen wespen doen, zodat ze niet de kans krijgen om je te steken?

Om te beginnen steken alleen de vrouwtjes en kan een wespensteek behoorlijk pijnlijk zijn. Een wespensteek kan zelfs levensgevaarlijk zijn als je allergisch bent…. goed opletten dus. In Trouw zette entomoloog Marcel Dicke enkele tips op een rijtje.

Zo gaan de wespen weg

1. Blijf kalm

De grootste fout die toch vooral vrouwen maken: ga niet als een gek om je heen slaan en wapperen. De wespen worden daar echt agressief van en scheiden dan ook een stofje uit die hun soortgenootjes herkennen om versterking te gaan bieden. Je maakt het probleem dus alleen maar groter met dat hysterische gedrag..

2. Leid ze af

Leid de wespen af. Leg bijvoorbeeld een stukje fruit op een andere plek in de tuin, ze zullen opeens eens stuk minder interesse hebben in jouw territorium. Volgens Milieu Centraal doet een bakje water met een beetje ammoniak of azijn, een halve citroen en een paar kruidnagels wonderen om ze uit de buurt te houden.

3. Verleid ze niet

Wespen komen eigenlijk op alle soorten drankjes en snacks af, maar helaas ook op ons heerlijke parfum. Zet de Flowerbomb even aan de kant en ga de komende maand parfum loos of licht geparfumeerd door het leven.

Bron: Trouw, Linda

Beeld: Wikimedia Commons

Share This