Thee is goed voor je!

Thee is goed voor je!

Thee is niet alleen lekker ‘s middags of ´s avonds als slaapmutsje voor het naar bed gaan, het helpt ook nog eens tegen allerlei kwalen. Een overzicht van al het goede van thee!

Thee bestaat voor zo’n 25 procent uit catechine, een krachtige antioxidant, en bevat ook nog vitaminen, mineralen, cafeïne en looizuur. De hoeveelheden werkzame stoffen verschillen per soort; naarmate de theebladeren tot steeds kleinere deeltjes worden gekneusd, versnipperd of versneden, verliezen ze er meer van. De catechinen en flavonen in thee beschermen waarschijnlijk tegen hart- en vaatziekten. Verder bevat thee, net als koffie, cafeïne, een opwekkend stofje dat je waakzaam en alert houdt én de stofwisseling stimuleert. De tannine in thee werkt vochtafdrijvend en stoppend. In thee zit dan ook nog fluor, een stof die het gebit en de botten sterk en stevig helpt houden.
Magische stofjes
In Europa wordt van alle thee het meest de zwarte soort gedronken. Zwarte thee ontstaat wanneer je theebladeren fermenteert, maar daarmee verliezen de blaadjes wel een deel van hun gezonde bestanddelen. Veel mensen voegen wat melk toe om de bittere smaak van zwarte thee te verzachten, maar melk doet mogelijk de werking van de catechinen teniet. Groene thee wordt gestoomd in plaats van gefermenteerd en bevat daardoor meer gezonde stoffen dan zwarte thee, maar wel wat minder cafeïne. Witte thee is gemaakt van de jonge knoppen van de theeplant en is daardoor extra rijk aan antioxidanten en vitaminen.
Groene thee
Groene thee heeft dan ook nog eens een specifieke werking. Het heeft een vochtafdrijvende en reinigende werking én een gunstig effect op de vetstofwisseling: het stimuleert de verbranding van calorieën, remt de omzetting van suikers in vetten en blokkeert de opslag van vetten in de cellen.
Foto: Beautyjournaal
Share This