Zijn slaappillen verslavend?

Zijn slaappillen verslavend?

Slaap jij wel eens een tijdje slecht? Je bent zeker niet de enige. In Nederland nemen ongeveer 750.000 (!) mensen elke avond een slaapmiddel tegen langdurige slapeloosheid. Van die 750.000 gebruikers doen 300.000 mensen dit langer dan drie maanden en kunnen zij dus niet meer zonder slaapmedicatie.

Wat wordt er meestal voorgeschreven als je een tijdje slecht slaapt en met deze klachten naar de huisarts gaat? De meest voorgeschreven slaapmedicijnen zijn oxazepam (merknaam Seresta) en temazepam (merknaam Normisom). Deze medicijnen vallen onder de benzodiazepinen, een verzamelnaam voor medicijnen met kalmerende eigenschappen.

Verslavend

Op de korte termijn bieden deze slaappillen veel resultaat, maar op de langere termijn werken zij zeer verslavend. En als je eenmaal verslaafd bent aan de pillen, moet je ook echt afkicken onder de juiste begeleiding. Pas dus op voordat je met slaapmiddelen begint, wat als je ze voor een langere periode gebruikt, dan kun je niet meer zonder. En pas op voor de bijwerkingen! Van slaappillen wordt je suf en traag en je spieren worden er ook slap van. Je coördinatie- en concentratievermogen vermindert. Kijk ook uit als je de weg opgaat, want je reactievermogen is veel minder. En wat ook erg mindere bijeenkomstigheid is, is dat je niet meer droomt tijdens je slaap. Je slaapt een kunstmatige slaap, waarin je je emoties van overdag niet verwerkt. Of dat op de langere termijn schadelijk is voor je geestelijke gezondheid, is niet bekend.

Yoga

Op het eerste gezicht lijken slaappillen een uitkomst te bieden tegen slapeloosheid en voor een paar dagen is het geen probleem om een slaappil te proberen. Maar let er goed op dat het geen gewoonte wordt en dat je ook zonder slaappil nog kunt slapen. Want de verslaving en de andere bijwerkingen liggen continu op de loer en je moet jezelf afvragen of dat het waard is. Misschien werkt een slaappil voor jou wel helemaal niet en heb je meer baat bij een ontspanningsoefening of een yogasessie.

Bron: Gezondheidsnet

Beeld: “Hypnos, British Museum No. 267” by British Museum. Dept. of Greek and Roman Antiquities; Walters, Henry Beauchamp, 1867-1944 – British Museum. Dept. of Greek and Roman Antiquities; Walters, Henry Beauchamp, 1867-1944 (1915) Select bronzes, Greek, Roman, and Etruscan, in the departments of antiquities, London: Printed by order of the Trustees Retrieved on 5-Feb-2010.. Licensed under Public Domain via Wikimedia Commons

Share This