Zielig of bewust? Tweedehands kinderkleding

Zielig of bewust? Tweedehands kinderkleding

Tweedehands kinderkleding kopen voor jouw kind, doe je het juist wel omdat ze toch zo uit hun maatje zijn gegroeid of vind je het een vies idee en koop je alles het liefste helemaal nieuw?

Vind jij het zielig voor je kind als hij of zij een tweedehands jasje draagt, dat niet meer helemaal volgens de laatste mode is maar een seizoen achterloopt? Geef jij moeiteloos kleding door van je oudste kind naar je jongste kind? Of ga je juist heel bewust met jouw kleintje naar een vintage winkeltje in plaats van naar de dichtstbijzijnde Primark of H&M?

Zes tientjes voor een shirt

Kinderkleding hoeft niet duur te zijn, dat bewijzen textielgiganten als de H&M, de Zara en de Primark keer op keer. Maar wil jij dat je kleintje erbij loopt als ieder ander? Of mag hij of zij er best een beetje anders uitzien? Natuurlijk heb je ook de duurdere high end labels, maar de meeste moeders vinden het toch echt te gortig om zes tientjes neer te leggen voor een shirtje met lange mouwen dat kindlief hoogstens een seizoen aanheeft. Begrijpelijk of niet? Op Marktplaats vindt al jarenlang een levendige ruilhandel in kinderkleding plaats en ook tussen moeders onderling wordt er veel verdeeld en herverdeeld.

Armoede of bewustzijn?

Als je er af en toe voor kiest om iets tweedehands te kopen, hoeft dat echt geen teken van armoede te zijn. Misschien is het juist eerder een teken van nadenken en je verantwoordelijkheid nemen. Want sta jij er wel eens bij stil waarom die shirtjes bij de grote modegiganten zo goedkoop in de schappen hangen? Steeds meer gaan wij als maatschappij nadenken over de herkomst van onze kleding. Gelukkig maar. Er is al zoveel textiel in de wereld, waarom zou je altijd alles nieuw moeten kopen?

Beeld: A Girl Named Elvis

Share This