Zes tips om ontspannen te slapen

Zes tips om ontspannen te slapen

Gaap.. ook zo moe? Als je een tijdje ‘s nachts wat minder goed slaapt, ga je merken hoe belangrijk een goede nachtrust eigenlijk is. Wil jij weer lekker slapen en vol energie aan je nieuwe dag beginnen? Doe dan je voordeel met de volgende tips. Ik doe met je mee, want ik kan ook wel wat slaap gebruiken.

1. Wat is jouw slaapritme?

persoonlijke slaapbehoefte en een daarbij horend ritme. Hoe kom je erachter wat je nodig hebt? Experimenteer hiermee eens tijdens je vakantie of een periode waarin je niet vroeg op hoeft. Ga een week lang naar bed als je redelijk moe bent. Schrijf het tijdstip op. Slaap tot je uit jezelf wakker wordt. Noteer weer het tijdstip. Zet geen wekker! Na een tijdje vind je op deze manier je natuurlijke slaapritme.

2. Regelmaat

Als je weet hoeveel slaap je nodig hebt, houd je aan jouw persoonlijke slaapritme. Ga zoveel mogelijk op dezelfde tijd naar bed en sta op dezelfde tijd op. Zelfs een verschil van één of twee uur heeft al een nadelig effect. Zeg tegen jezelf: “Door te slapen geef ik mijn lichaam en geest de kans te herstellen.”

3. Middagdutje

Als je een slaaptekort hebt, kies dan voor een middagdutje. Zo voel je je weer fris en alert. Belangrijk is wel om je middagdutje kort te houden: niet langer dan twintig minuten. En doe het vroeg in de middag.

4. Werk niet te lang door

Meestal heeft moeilijk kunnen inslapen te maken met een te hoog niveau van spanning. Daarom is het belangrijk om bezigheden die spanning opbouwen te vermijden in de uren voordat je gaat slapen. Zo leidt tot laat doorwerken vrijwel zeker tot een langere inslaaptijd. Ook een spannende film kijken of op de late avond een lastige discussie of lang telefoongesprek voeren, werken spanningsverhogend.

5. Slaapstand

Kijk het liefste geen televisie meer voordat je gaat slapen. En die ellenlange Whats App-gesprekken kun je ook beter niet meer laat in de avond voeren. Het ontspant niet. Luister naar muziek of een ontspanningsoefening, ga een stukje wandelen, neem een warm bad, mediteer, of lees een boek (niet te ingewikkeld aub).

6. Wat ga jij lekker slapen..

Verheug je op een slaperig gevoel. En als je in bed ligt, roep een herinnering op. Een situatie waarin jij je volkomen ontspannen en slaperig voelde. Hoe voelde jij je toen? Stel je maar voor hoe je geeuwt. Voel het warme, lome gevoel van die situatie opnieuw. Sta jezelf toe om helemaal op te gaan in dat gevoel. Stel jezelf voor hoe je zo heerlijk wegdut… slaap zacht schone slaapster.

Met dank aan: Leren Ontspannen

Foto: Gezondheidsnet

Share This