Zacht en zoet: de vijg

Zacht en zoet: de vijg

Vijgen zijn exotisch, smaken heerlijk zoet en hebben weinig opsmuk nodig. In Nederland kun je ze zelfs kweken, ook al weten maar weinig mensen dat. Geniet van de vijg, een heerlijke vrucht die heerlijk zoet en zacht smaakt.

Vijgen vindt je ten eerste in allerlei soorten kleuren – van wit tot geel tot zelfs heel donkerpaars. Alleen de kleur al is al prachtig, maar de smaak is vaak onovertroffen. Elke soort en bijbehorende kleur heeft zijn eigen karakteristieke smaak. Maar vijgen zijn helemaal geen vruchten, maar schijnvruchten. Zij komen voort uit de bloembodem en bloem van de vijgenboom. Weer wat geleerd!

Helemaal opeten of schillen?

Eigenlijk kun je een vijg in zijn totaliteit eten. Als hij echt super vers is, kun je zelfs de schil eten. Maar vertrouw je het niet helemaal, dan doe je er goed aan om de vijgen even te schillen. Dit gaat het gemakkelijkst als je de vrucht eerst in kwarten snijdt en dan de schil van boven naar beneden van de vijg af trekt. Voorzichtig, want anders trek je de vijg kapot.

Als je aan de vijg denkt, dan denk je aan het Midden-Oosten en Turkije. Daar komen ook veel vijgen vandaan, maar wist je dat je ook prima een vijgenboom in Nederland kunt kweken? Als je ruimte hebt in je tuin op een beschutte plek kun je daar prima een vijgenboom planten. Je moet even geduld hebben, maar vaak heb je verse vijgen in je boom hangen in september of in oktober (nu dus!).

Super gezond

Een vijg is een uitstekende vrucht om te eten. In een vijg zitten enorm veel vezels, wat weer fijn is voor je spijsvertering en de stoelgang. Ook bevat de vijg enorm veel mineralen, waaronder kalium, calcium, ijzer en magnesium.

Beeld: “Fig”. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

Share This