Yoga en de gezondheidsvoordelen

Yoga en de gezondheidsvoordelen

Het wordt allang niet meer zweverig gevonden als je zegt dat je aan yoga doet. Yoga is een sport die anno 2014 veel beoefend wordt, onder andere vanwege de positieve effecten op de gezondheid. Daarnaast zoekt yoga een balans tussen lichaam en geest.

Wanneer de meeste mensen aan yoga denken, denken ze vaak dat ze heel flexibel moeten zijn om mee te kunnen doen. Maar dat is niet waar! Door de oefeningen goed uit te voeren, word je vanzelf flexibeler. Veel van de yogahoudingen rekken je spieren op, waardoor melkzuur wordt afgevoerd. Melkzuur ontstaat bij inspanning en zorgt voor stijfheid en spierpijn.

Wanneer het melkzuur weer wordt afgevoerd, vermindert de spierpijn en stijfheid. Yoga zorgt ook voor het verbeteren van de bewegingsruimte in de gewrichten. Als je met regelmaat yoga beoefent, worden de gewrichten steeds flexibeler.

Kracht

Yoga zorgt ook voor sterkere spieren. De staande houdingen versterken onder andere je hamstrings en je quadriceps, dit zijn beide bovenbeenspieren.

Ook de buikspieren worden versterkt bij staande houdingen. Bij de zittende houdingen wordt de wervelkolom versterkt. Liggende houdingen zijn goed voor de buik- en rugspieren. Wanneer de oefeningen juist worden uitgevoerd geven ze bijna allemaal kracht aan de dieper gelegen buikspieren.

Houding

Wanneer je flexibiliteit en kracht toenemen, verbeter je vanzelf ook je houding. Buik- en rugspieren zijn belangrijk voor je houding, door deze spieren te versterken sta en zit je beter rechtop. Door yoga te beoefenen ben je jezelf ook beter bewust van je houding, hierdoor kun je hem zelf aanpassen.

Ademhaling

Yogahoudingen gaan gepaard met ademhalingsoefeningen. Door deze ademhalingsoefeningen verbetert de longcapaciteit, waardoor sportprestaties en uithoudingsvermogen verbeteren. De meeste vormen van yoga gebruiken een diepe lange ademhaling, hierdoor blijft je hart rustig pompen en kan je lichaam ontspannen.

Stress

En misschien wel het allerbelangrijkste gezondheidsvoordeel voor deze drukke wereld: het reduceren van stress, Veel mensen die aan yoga doen, zeggen kalmer en minder gespannen te zijn na een yogasessie. Bij sommige vormen van yoga proberen beoefenaars door meditatie de gedachten ‘leeg’ te maken, om op die manier tot rust te komen. Andere vormen van yoga zorgen voor rust in het hoofd door met de gedachten bij de ademhaling te blijven. Stresshormonen worden minder aangemaakt waardoor een gevoel van rust en kalmte ontstaat.

Ook wordt gedacht dat het hormoon oxytocine door yoga wordt gestimuleerd. Oxytocine wordt ook wel ‘het knuffelhormoon’ genoemd en is geassocieerd met rust en het gevoel van verbondenheid met anderen.

Concentratievermogen en stemming

Het is moeilijk te bewijzen of het zo is, maar veel yogabeoefenaars zeggen zich beter te kunnen concentreren en in een betere stemming te zijn na een yogales. Dus wat houdt je tegen, bezoek eens een proefles en laat het yogagevoel over je heen komen.

Foto: Mantra Yoga Studio

Share This