Welke yogasoort past bij jou?

Welke yogasoort past bij jou?

Yoga is nog steeds immens populair en naar schatting beoefenen bijna 600.00 mensen in Nederland een of andere vorm van yoga. Heb jij het al wel eens geprobeerd? Yoga is namelijk en hele goede manier om je lichaam en geest in balans te brengen. Je wordt er relaxed en even de dagelijkse stress van je afleggen door even helemaal in jezelf te keren door middel van oefeningen en meditaties.

Schrikt yoga je af door de ingewikkeld poses die je nooit denkt te kunnen volhouden? Vrees dan niet, er zijn zoveel meer vormen van yoga dan de ‘sta-op-je-hoofd-houding’ en nog meer van dat soort acrobatiek (daar ben ik ook niet van hoor). Je kunt bijvoorbeeld beginnen met eenvoudige rek en strek-oefeningen. En mocht je dat willen, dan kun je deze oefeningen altijd uitbouwen tot een hele intensieve vorm van yoga, bijvoorbeeld poweryoga of bikramyoga.

Hatha Yoga

De meest bekende en beoefende yogavorm is Hatha Yoga. Dit is de yoga die wordt gedaan door het beoefenen van lichaamsoefeningen (asana’s) en ademoefeningen (pranayama). De yogaoefeningen versterken je spieren en gewrichten. Daarnaast maken ze je wervelkolom veerkrachtiger. Door de bewegingen en ademhaling werk je ook aan je inwendige organen, klieren en zenuwstelsel. Ze maken fysieke en mentale spanningen vrij, zodat je ze los kunt laten. Je staat in het dagelijks leven meer stil staat bij wat je doet en bij wat er om je heen gebeurt en je kunt er zo ook meer grip op krijgen.

Power Yoga

Power Yoga is een yogavorm die is afgeleid van de Ashtanga Yoga vorm. Deze yogavorm is ontwikkeld in de jaren ’30 van de vorige eeuw. In Power Yoga worden fysieke houdinge direct na elkaar uitgevoerd en ondersteund door ademtechniek. De houdingen samen vormen als het ware een serie, waarbij de houdingen niet vast staan. Per les kan de serie verschillen. De serie vormt een dynamisch geheel en heeft veel weg van een workout. Door je aandacht te focussen met behulp van je adem op de beweging en het ervaren van je lichaam, ontstaat een vergelijkbaar effect als bij hardlopers. In de serie worden achtereenvolgens staande, zittende en liggende houdingen uitgeoefend.

Bikram Yoga

Bij Bikram Yoga doe je een serie van 26 klassieke yogahoudingen waarbij je je hele lichaam in 90 minuten compleet onder handen neemt. De houdingen worden altijd in dezelfde volgorde en op dezelfde manier beoefend. Dit gebeurt in een speciaal daarvoor verwarmde ruimte (38-40 graden). Deze warmte helpt je bij het verkrijgen van flexibiliteit en je vermindert het risico van blessures. Daarnaast helpt de warmte door het zweten je lichaam te reinigen.

Bron: Yoga Online

Foto: Solstice Power Yoga

 

Share This