Wat doe je bij een wespensteek?

Wat doe je bij een wespensteek?

Ai! Ben je ondanks onze goede tips van gisteren toch gestoken? Een wespensteek kan behoorlijk pijnlijk zijn en zelfs levensgevaarlijk als je allergisch bent voor wespen. Als je bent gestoken door een wesp, wat moet je dan doen?

Dit doe je bij een wespensteek

Zuig het gif eruit

Je hoeft bij een wespensteek meestal geen angel te verwijderen: alleen bijen laten een angel achter. Wat je wel kunt doen, is het gif eruit zuigen. Dit kan met een vacuümpompje, maar je mond werkt hetzelfde natuurlijk. Maar dan moet je er wel heel snel bij zijn: na twee minuten is het gif al in je bloedsomloop terecht gekomen. Vaak blijft de huid op de plek waar je bent gestoken erg dik, rood en pijnlijk.

Verzacht de pijn en de jeuk

De plek waar je bent gestoken, kan behoorlijk pijnlijk aanvoelen en flink opzwellen. Kijk of je iets in huis hebt van een verzachtende zalf. Calendula schijnt vaak ook erg goed te helpen bij insectenbeten. Ook kan je, om de zwelling wat tegen te gaan, wat ijs aanbrengen op de zere plek. Moet je wel doen vlak na de wespensteek, anders heeft het weinig zin.

Allergisch of niet

Ben je niet allergisch voor een wespensteek? Dat is dan een geluk bij een ongeluk, want dan is verdere behandeling niet nodig. Denk je dat je wel allergisch bent voor een wespensteek? Dan moet je andere maatregelen nemen, lees bijvoorbeeld deze tips door van het Rode Kruis. Voor mensen met een allergie kan een wespensteek zelfs dodelijk zijn, dus neem het altijd serieus.

Bron: Rode Kruis

Beeld: Wikimedia Commons

Share This