Vijf tips voor gezonder ogen

Vijf tips voor gezonder ogen

“De ogen zijn de spiegel van de ziel” luidt de gezegde. Ogen zijn een essentieel onderdeel van je leven. Ze geven je tenslotte zicht en toch besteden wij veel te weinig aandacht aan ze. Hoe ouder wij worden hoe makkelijker ze achteruit gaan. Daarom is het belangrijk goed voor ze te zorgen en zo vroeg mogelijk.

Hieronder een lijst van tips om je ogen beter te beschermen

 

1 – Draag zonnebrillen voor goede zicht. In bijzonder tijdens de zomer zijn zonnebrillen onmisbaar. Het is bewezen dat UV stralen veel schade kunnen verrichten aan je ogen. Zonnerbrillen kunen dit voorkomen. Bij het aanschaffen van zonnebrillen zorg dat ze UVA en UVB bescherming bieden. Onthoud ook dat als je lenzen draagt met UV bescherming, dat je dan alsnog een zonnebril nodig hebt.

 

2 – Neem pauzes. Kijk weg van je computer scherm. Het kijken naar je computerscherm leidt tot droog en vermoeide ogen. Je kunt ook daardoor last krijgen van hoofd, nek, schouder en rugpijn. Positioneer je computer op zo een manier dat je ogen op hetzelfde niveau zijn als de bovenkant van je monitor.

 

3 – Eet goed voor gezonde ogen. Het eten van een gevarieërde dieët is a must voor gezonde ogen. Zorg dat je genoeg groen en blad groenten eet maar ook vette vissen zoals zalm en tonijn om oog gerelateerd ziektes te voorkomen.

 

4 – Zorg goed voor je lenzen. Contact lenzen zijn geweldig maar je moet goed voor ze zorgen. Het dragen van lezen als je ogen geïrriteerd zijn wordt niet geadviseerd. Geef je ogen rust in dit geval en draag en vervangende bril bij voorbeeld. Let op dat je lenzen vloeistof niet over datum is en houd je lezen altijd schoon. Bij het in en uit halen van je lenzen, zorg ervoor dat je handen schoon zijn om eventuele infecties te voorkomen.

 

5 –Geef je ogen rust Als je veel tijd achter een computer besteed of je focust lang on een voorwerp vergeet je vaak te knipperen.  Je ogen worden dan erg moe. Probeer de 20-20-20 regel: Elke 20 minuten kijk weg naar iets wat op 20 meter afstand ligt voor 20 seconden. Deze trucje helpt de ogen te ontspannen en stimuleert de natuurlijk aanmaak van oogvocht wat vermindert belasting van de ogen.

Share This