Vette vis=vet gezond!

Vette vis=vet gezond!

Kan je weerstand wel een oppepper gebruiken? Kies dan eens voor een lekker maaltje met vette vis! Want niet alles dat uit de zee wordt gevist, is per definitie gezond en kan iets voor je gezondheid betekenen. Zalm, makreel, haring en sardines behoren tot de vette vissoorten en kunnen veel voordelen voor je gezondheid bieden.

Vette vis=omega 3

Vette vis is erg gezond, omdat vette vis zeer rijk is aan essentiële omega 3-vetzuren. Verse vette vis is beter dan vette vis uit blik. En wilde vette vissoorten zijn op hun beurt weer beter dan gekweekte varianten uit kunstmatige kweekvijvers. Eet gerust twee keer per week zalm, makreel, paling, haring of sardientjes. En natuurlijk ook de ietwat gematigder vette vissoorten: kabeljauw, meerval, heilbot, bokking, ansjovis en in mindere mate forel en tonijn uit blik (op oliebasis).

Overbevissing

Even een kritische kanttekening van het Voedingscentrum. Vis is dan wel goed voor je, maar dezelfde bijbehorende visvangst zorgt tegelijkertijd voor veel natuur en milieuproblemen. Er is veel overbevissing, bijvangsten zijn groot en zeebodems worden aangetast. Ook kweekvis zorgt voor milieubelasting. Keurmerken MSC en ASC en de VISwijzer kunnen je helpen te kiezen voor duurzaam gevangen vis.

Om gelijk wat meer vette vis tot je te nemen: laat je inspireren door onderstaand recept!

Makreelsalade met witlof

(met een dressing van zongedroogde tomaatjes)

Voor twee personen

(5-15 minuten)

  • 5 zongedroogde tomaatjes op olie
  • ½ teentje knoflook
  • 1 eetlepel balsamicoazijn
  • 1 struikje witlof
  • 100 gram makreelfilet

Bereiding

  1. Pureer de zongedroogde tomaatjes met het stukje knoflook, een lepel water en wat balsamicoazijn tot een dressing.
  2. Maak het witlof schoon en snijd het fijn. Meng er direct de dressing door. Verdeel dit over 2 borden.
  3. Verdeel de gestoomde makreel in stukjes en leg ze op het witlof.

Beeld: Paleo Made Simple

Share This