Verwen jezelf in een echte hamam

Verwen jezelf in een echte hamam

Ieder welnesscentrum heeft er tegenwoordig wel eentje: een hamam. Hamam betekent letterlijk badhuis. In de Oosterse wereld ontspannen mensen al honderden jaren in de meest prachtige badhuizen. In traditionele hamams baden mannen en vrouwen gescheiden van elkaar. De hamam is echt een plek om heerlijk te ontspannen en tijd voor jezelf te creëren. Ga je mee?

Ceremonies

In een traditionele hamam komen zowel mannen als vrouwen om te baden. De meeste hamams hebben gescheiden ruimtes voor mannen en vrouwen, of hebben vaste tijdstippen waarop de mannen of de vrouwen kunnen baden. Naast een badhuis is de hamam ook een sociale ontmoetingsplaats. De hamam wordt bij veel verschillende gelegenheden gebruikt, vooral door vrouwen bij ceremonies rondom bruiloften, verjaardagen en geboortes.

Inzepen

Hoe ziet een traditionele Turkse hamam eruit? Baders komen eerst binnen in de camekan, waar je je kunt omkleden. Vervolgens ga je naar de hararet, de hete ruimte gevuld met stoom. Als bader ga je liggen op de buiksteen. Als je ligt komt er iemand die in de hamam werkt, om je lichaam te begieten met warm water. Daarna wordt je lichaam helemaal ingezeept – een heerlijk gevoel!

Scrubben

Na het inzepen vindt het echte reinigen plaats – je hele lichaam wordt gescrubt met een ruwe handschoen. Niet schrikken, want je bent vaak veel viezer dan dat je denkt. Dode huidcelletjes laten allemaal los en je voelt je als herboren. Nogmaals wordt je overgoten met warm water en als afsluiter met koud water. Daarna komt de schuimzak, waar je hele lichaam in wordt bedekt. Daarna wordt je ingesmeerd met een heerlijke olie en is je hamamritueel volbracht. Na het ritueel ga je terug naar de camekan waar je je afdroogt en je een lekker kopje thee drinkt of iets eet.

Ook in Nederland zijn er een paar traditionele hamams die je kunt bezoeken. De Hammam Amsterdam is voor vrouwen van alle nationaliteiten. Boek een entree of een heerlijke behandeling en geniet van het reinigende ritueel – goed voor lichaam en geest.

Bron: Wikipedia, Hammam Amsterdam

Beeld: Hammam Amsterdam

Share This