Een verpakkingsvrije supermarkt!

Een verpakkingsvrije supermarkt!

Een verpakkingsvrije supermarkt, dat lijkt mij de hemel op aarde. Nu zijn paprika´s per stuk verpakt zijn, noten in plastic bakjes en verpakkingen die altijd meer of minder bevatten dan je nodig hebt. Herkenbaar? Als het aan Wim van Dijk ligt, is deze horror binnenkort verleden tijd, want hij wil de eerste verpakkingsvrije supermarkt, Bag&Buy, van Nederland openen.

Anderhalve kilo per dag

Het is de bedoeling dat klanten zelf verpakkingen naar de supermarkt gaan meenemen, die zij vervolgens in de winkel vullen. Volgens Van Dijk ”zit je zo niet vast aan de hoeveelheden die de producent bepaalt en wordt de hoeveelheid afval die wij met z’n allen weggooien beperkt.” Per dag gooit de gemiddelde Nederlander ongeveer anderhalve kilo (!) aan verpakkingen weg. Ik vind dat behoorlijk veel als ik dit getal op mijzelf betrek, maar uiteindelijk komen wij gemiddeld uit op 9 miljard kilo dat wij per jaar weggooien aan verpakkingsmateriaal..

Verder selecteert de supermarkt de mooiste en de beste noten, gedroogd fruit, muesli, zaden, pitten, bonen, kruiden en specerijen, rijst en pasta, etc. maar ook olie, azijn en wijn.

Waar?

Als er genoeg geld wordt binnengehaald, is het nog de vraag waar de eerste Bag&Buy gaat openen. De stad waar de meeste animo voor het concept is, wordt de trotse ‘eigenaar’ van de eerste vestiging van deze supermarkt. En Van Dijk hoopt natuurlijk snel op andere plaatsen te kunnen openen. Hij heeft veel vertrouwen in Bag&Buy: ”Het concept slaat in onder andere Amerika, Canada, Duitsland en België goed aan en onze Facebook-pagina had in korte tijd al meer dan duizend likes.” Nu zijn dat er bijna vierduizend.

Investering

Via Doorgaan.nl, het crowdfundingplatform van De Amersfoortse, hoopt Wim de benodigde 100.000 euro op te halen voor het opzetten van de eerste Bag&Buy. Dit bedrag is onder andere nodig voor investeringen in dispensers, bakken, stellingen, inrichting, voorraad, verlichting, koeling, machines, de opslagruimte, marketingacties en ga zo maar door.

Iedereen kan meehelpen met een Like, Share of een geldbedrag op Doorgaan.nl. Voor mensen die het project steunen heeft Bag&Buy aantrekkelijke tegenprestaties, waaronder een levenslange korting van vijftien procent.

Dus zie jij zo’n supermarkt in jouw woonplaats wel zitten? Deel deze actie dan en doneer op Doorgaan.nl!

 

 

Share This