Is nagellak veilig?

Is nagellak veilig?

Nagellak heb ik bijna altijd wel op. Maar is het ook veilig? Ik word vrolijk van een kleurtje en als ik zin heb in een ingetogen dag, dan kies ik voor een blanke lak of een nude tint. Maar nagellak is natuurlijk niet zo’n heel fris goedje, het is zo chemisch als de pest en er worden meestal weinig natuurlijke, laat staan biologische, ingrediënten voor gebruikt. Maar hoe slechts is nagellak eigenlijk? Waar moet je op letten als je een nieuw lakje koopt?

Sommige natuurlijke nagellakken vermelden dat zijn vrij zijn van tolueen, formaldehyde en dibutylftalaat. Yeah right, ik hoor je denken, nooit van gehoord. Ik ook niet. Deze stoffen worden samen ook wel de ‘big 3′ genoemd, oftewel de drie meest giftige stoffen die in nagellak voorkomen. Schiet niet gelijk in paniek, in nagellak wordt natuurlijk maar een klein concentraat gebruikt en de vraag is of het dan ook nog eens echt effect heeft op je gezondheid.

Toch is het best goed om deze stofjes eens nader te bekijken. Wat doen ze en waarom kunnen ze schade veroorzaken?

Formaldehyde

Formaldehyde wordt ook wel Methanal genoemd en is een gas dat een ontsmettende en conserverende werking heeft. Het dient vooral als verharder die ervoor zorgt dat de nagel goed hard en stevig wordt en daarom komt formaldehyde voornamelijk in nagelverharders voor. Formaldehyde is een giftig kleurloos gas met een heel sterke, onaangename prikkelende geur en er is bewezen dat dit gas kankerverwekkend kan zijn wanneer je er lang aan blootgesteld wordt.  Formaldehyde kan de ogen, neus en keel irriteren en daarnaast kan er ook hoofdpijn en huidirritatie en in de loop van de tijd zelfs astma optreden. Naast nagellak bevat ook tabaksrook onder andere formaldehyde en daarom wordt hier op de verpakkingen van sigaretten en shag ook voor gewaarschuwd.

Tolueen

Tolueen is een verdunningsmiddel en wordt behalve in nagellak onder andere ook verwerkt in producten als verf, anti-roest middelen, zilverpoets, verf en lijm. Tolueen is ook hetgeen waar de zogenaamde lijmsnuivers high van worden. Tolueen is een oplosmiddel dat nagellak vloeibaar houdt en ervoor zorgt dat het makkelijk aan te brengen is. Wanneer je grote hoeveelheden tolueen inademt kun je duizelig en misselijk worden en zelfs flauwvallen. Als je langdurig  aan hoge concentraties tolueen wordt blootgesteld kan het geheugenproblemen en blijvende schade aan verstandelijke en emotionele functies veroorzaken met als gevolg een verminderd geheugen, prikkelbaarheid, spraakproblemen, vermoeidheid en hoofdpijn. Tolueen kan ook gevaarlijk zijn voor de gezondheid van de ongeboren baby tijdens een zwangerschap.

Dibutylftalaat

Dibutylftalaat (afkorting DBP) is een kleurloze tot lichtgele, stroperige vloeistof met een heel kenmerkende geur. Dibutylftalaat is één van de meest gebruikte weekmakers die er in nagellak voor zorgt dat deze minder snel gaat scheuren en chippen. Diverse (dier)proeven hebben aangetoond aan dat deze stof schadelijke gevolgen kan hebben voor de voortplantingsorganen en tijdens een zwangerschap voor de ontwikkeling van het ongeboren kind. Dit komt doordat DBP ervan wordt verdacht verstoringen in de hormoonhuishouding te veroorzaken. Via de moeder vindt DBP zijn weg naar de placenta, waardoor het ongeboren kind schade of een achterstand in de groei kan oplopen.

DBP mag in de Europese Unie dan officieel ook niet meer aan cosmetica toegevoegd worden. Volgens de Europese regelgeving mogen stoffen die carcinogeen (kankerverwekkend), mutageen (een medische verandering teweegbrengt) of toxisch (giftig) voor de voortplanting zijn, niet in cosmetica gebruikt worden. DBP en soortgelijke stoffen mogen ook niet meer gebruikt worden in kinderspeelgoed en kinderverzorgingsproducten.

Let jij bij het kopen of gebruiken van nagellak op of er één van deze drie chemische stoffen in zit of laat je je daar niet door beïnvloeden of afschrikken?

Bron: Wikipedia, Femme Magazine

Foto: Chanel

Share This