Tijn Touber over yogi´s (en zichzelf): Yogi Power

Tijn Touber over yogi´s (en zichzelf): Yogi Power

‘Oude wijsheid voor een nieuwe tijd’ kopt dit nieuwste boek van Tijn Touber. Toen Swami Vivekananda in 1893 als vertegenwoordiger van India het Parliament of the World’s Religions in Chicago toesprak, was dat voor veel westerlingen de eerste keer dat ze oog in oog stonden met een echte yogi. De indruk die hij maakte, was verpletterend. Ze herkenden iets in de man op het podium. Iets wat ze waren kwijtgeraakt. Iets wat ze waren vergeten en nu weer werd aangeraakt. Het maakte hen extatisch.

Yogi Tijn Touber

Tijn Touber reisde bijna twintig keer door India en zag deze reactie vaker op de yogi’s die hij door de jaren heen ontmoette. In Nederland en Vlaanderen doet inmiddels een kwart van de bevolking iets met yoga of meditatie. In dit boek beschrijft Tijn de geschiedenis van de yogi’s en brengt je de essentiële inzichten en oefeningen om je dagelijks leven te verlichten, zodat je onder alle omstandigheden in verbinding kunt zijn – met jezelf, de ander, de wereld en het leven.

Raja Yogi

Er zijn verschillende wegen naar verlichting: via het lichaam (Hatha Yoga), via het hart (Bhakti Yoga), via het denken (Jnana Yoga) en via stille contemplatie (Dhyana Yoga). Alle yogatradities leiden uiteindelijk tot meditatie, ook wel de hoogste of koninklijke vorm van yoga genoemd: Raja Yoga. Tijn Touber leefde veertien jaar als Raja Yogi in hartje Amsterdam en staat erom bekend oeroude Indiase wijsheden te kunnen vertalen naar alledaagse, geleefde verlichting. In dit boek wijst Tijn ons de weg naar een leven als een koninklijke yogi: verbonden met het allerhoogste.

Levenswijsheden

Het woord yoga betekent letterlijk ‘verbinding’. Yogi Power zit boordevol inzichten, inspiraties, verhalen en oefeningen om onder alle omstandigheden in verbinding te zijn – met jezelf, de ander, de wereld en het leven. Over het algemeen is het ontzettend lekker om te lezen. Je kunt het boek het beste typeren als een verzameling van allerlei mensen die Tijn heeft gesproken of over heeft gelezen in de loop der jaren, gecombineerd met levenswijsheden en praktische punten waar je elke dag iets mee kan. Tussen de hoofdstukken door prikkelt Touber je gedachten met rechtstreekse vragen aan de lezer, waardoor er gelegenheid is tot reflectie.

Daarnaast is het ook nog eens een leerzaam boek over de wijsheid van yogi´s. Touber verbindt zijn oude en nieuwe leven op een hele eerlijke en open manier. Muziek, literatuur, filosofie, esotherie, spiritualiteit, religie, wetenschap, alles komt op een heldere manier voorbij.

Tijn Touber, Yogi Power, AW Bruna Uitgevers, Amsterdam, 17,95

Share This