Spinazie: goed voor je hersenen

Spinazie: goed voor je hersenen

Ben jij dol op spinazie? Dan zal het volgende bericht als muziek in je oren klinken. Elke dag een portie groene bladgroenten, waaronder spinazie bijvoorbeeld valt, consumeren, helpt bij het op afstand houden van dementie. Tot die conclusie komen onderzoekers van Rush University Medical Center in Chicago, aldus dit artikel op Gezondheidsnet.

Voor de studie bestudeerden zij 950 ouderen – met een gemiddelde leeftijd van 81 jaar – gedurende vijf jaar. Daaruit bleek dat degene die dagelijks een of twee porties  spinazie (of kool) aten, een langzamere mentale achteruitgang ervaarden dan de mensen die helemaal geen bladgroenten nuttigden. Ook na correctie voor factoren als geslacht, leeftijd, opleidingsniveau, roken, bewegen en het risico op Alzheimer bleef het effect overeind.

Vitamine K

Volgens hoofdonderzoeker Martha Clare Morris is vitamine K een van de belangrijke voedingsstoffen in deze groenten die zorgen voor dit effect. Het is echter niet mogelijk om met behulp van voeding te bepalen of vitamine K daadwerkelijk verantwoordelijk is voor het hele verband. “Je kunt het effect van vitamine K in voedingsmiddelen moeilijk los zien van andere gunstige voedingsstoffen zoals luteïne, foliumzuur en betacaroteen.”

Morris presenteerde de resultaten van het onderzoek op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Society of Nutrition in Boston. Het betreffen de eerste resultaten van de studie en de onderzoekers tonen geen oorzakelijk verband. Er kan dus niet met zekerheid gezegd worden dat de groenten verantwoordelijk zijn voor ‘betere’ hersenen. Maar de testresultaten uit het onderzoek zien er goed uit en er zal ook zeker een kern van waarheid in de uitkomsten zitten. Typisch een geval van ‘baadt het niet, dan schaadt het niet.’

Spinazie: goed voor je!

Eet dus regelmatig een portie spinazie of kool om dementie op afstand te houden.

Bron: Gezondheidsnet

Beeld: Wikimedia Commons

Share This