Slaapgebrek: een groot probleem

Slaapgebrek: een groot probleem

Slapen.. er is bijna niets heerlijkers op deze aarde, maar soms kunnen de nachtelijke uren je ook enorm in problemen brengen omdat je de slaap niet kunt vatten. Slaapgebrek dreigt een enorm maatschappelijk probleem te worden, vooral onder jongeren. Bijna de helft van de jonge vrouwen onder de 21 jaar heeft een slaapstoornis en lijdt aan slaapgebrek. Dat constateert slaaponderzoeker Gerard Kerkhof, zo meldt de NOS.

Amerika achterna

Het valt niet met harde cijfers te bewijzen dat de duur en de kwaliteit van de slaap van Nederlanders de laatste jaren is achteruit gegaan, maar uit onderzoek van Kerkhof blijkt dat het slaapgedrag overeenkomt met dat van de Amerikanen. En van hen staat vast dat ze sinds de jaren 60 zo’n 1 à 2 uur minder zijn gaan slapen. Ook in slaapcentra zien ze een toename van mensen met slaapproblemen en slaapgebrek. Slaapgebrek kan veel oorzaken hebben. Gedeeltelijk heeft het te maken met erfelijke aanleg, maar ook financiële moeilijkheden, stress of relationele problemen kunnen een rol spelen.

Slaapgebrek door permanente alertheid

De belangrijkste oorzaak lijkt de groeiende neiging om permanent alert te blijven. Meer mensen dan voorheen werken tot laat in de avond door, en vooral jongeren blijven permanent beschikbaar voor prikkels van bijvoorbeeld smartphone en tablet. Doordat mensen later gaan slapen en langer bezig blijven, is de kwaliteit van de slaap minder doordat hun hersenen actiever blijven. Dit wordt ook nog eens versterkt door het blauwe licht dat apparaten als de smartphone afgeven. Verschillende onderzoeken hebben uitgewezen dat dit blauwe licht de aanmaak van melatonine, het slaaphormoon, verstoort.

Dus wat rest ons? Gooi je telefoon na acht uur gewoon uit, die berichtjes kunnen morgen ook wel beantwoord worden, zo belangrijk is het toch niet, het echte leven speelt zich hier en nu af: niet achter je blauwe schermpje. Kijk geen te spannende films meer voordat je gaat slapen, kies liever voor een boek in bed met een zacht lichtje op de achtergrond. Slaap lekker!

Bron en beeld: NOS

Share This