Simpele manieren om je lichaam te detoxen

Simpele manieren om je lichaam te detoxen

Ons lichaam is constant bezig met het reinigen van gevaarlijke stoffen. Het klinkt misschien pijnlijk maar door het bewust te doen kan het ook prettig zijn. De beste manier jezelf te detoxen is door het geleidelijk te doen waarbij een lange- en kortetermijn (drie tot vijf dagen) aanpak gecombineerd wordt.

Lange termijn detoxen
Om blijvende steun te geven aan de detox processen van ons lichaam is een lange termijn aanpak het beste. Echter zijn drie dingen die je zeker wilt verminderen:
1 – Verzadigde vetten
2 – Geraffineerde suikers
3 – Alcohol

Een dieët die hoog in verzadigde vetten  is verhoogt de kans op cholestatis of andere aandoeningen waarbij het stromen van gal naar de lever vertraagt of geblokkeerd wordt.

In tegenstelling, een dieet, rijk in vezels en in het bijzonder wateroplosbare vezels, stimuleert het aanmaken van galafscheiding. Voedselrijke ingrediënten die leverschade helpen voorkomenen zijn:

– Voedels met grote hoeveelheden zwavel zoals, knoflook, groente, uien en eieren
– Goede bronnen van wateroplosbare vezels zoals peren, havermout, appels en groente
– Kool familie groente, in bijzonder brocolli, spruiten, kolen
–  Artisjokken, bieten, wortels, paardenbloemen,
– Veel kruiden zoals kurkuma, kaneel, gember

Vermijd alcohol als je een slecht werkende lever hebt en drink met mate (niet meer dan 2 glazen wijn of bier per dag voor mannen. Voor vrouwen niet meer dan 1 per dag). Alcohol belast het ontgiftingsproces en kan leiden tot zware leverschade en afweeronderdrukking.

Tips voor fruit- en groentesapkuren
De meeste gezonde mensen gaan op een streng waterdieet om het ontgiftingsproces te verhelpen. Dit is niet nodig. In plaats hiervan kan je  drie tot vijf dagen alleen verse fruit en groenten binnen nemen. Je hoeft alleen sapjes te maken uit verse fruit (NB: alleen verse fruit en groenten ivm de enzymes die los komen) en ze in je blender of slow juicer te doen.

Het drinken van verse fruit voor ontgifting in plaats van waterkuren, vermindert de bijwerkingen zoals licht hoofd, vermoeidheid en hoofdpijnen die geassocieerd worden watervasten. Met verse sappenkuren ervaren mensen een gevoel van welzijn, vernieuwde energie, heldere gedachten en een gevoel van zuiverheid.

Een korte sappenkuur kan jeop  elke moment starten. In het algemeen is het beter om het tijdens een weekend te beginnen of in ieder geval tijdens een moment waarbij je ook tussen door kunt rusten. Hoe meer rust je neemt, hoe beter de resultaten. Dan kan energie gericht worden aan het helen van de lichaam in plaats van andere lichamelijke functies.

Recepten
Je kunt het beste een dag daarvoor voorbereiden op je sappenkuur door een dag eerder als laatste maaltijd (voordat je naar bed gaat) alleen fruit en groeten te eten of zelfs een groente sap van maken. Dit helpt je lichaam namelijk wennen.
Eet/drink alleen verse sappen voor de volgende drie dagen. Idealiter  drink je 4 x 220 tot 350 ml glazen per dag, door de hele dag heen. Bijna elke verse fruit levert ondersteuning voor ontgifting maar sommige zijn beter dan anderen. Goede combinaties zijn: Ananas-Gember, Cranberry-Appel, Spinzie, Bleekselderij, Boerenkool-Appel, Boerenkool, Broccoli-Wortels-Appel en/of Peterselie-Spinazie-Bleekselderij-Tomaat.

Je lichaam ontgiften is een van de meest belagrijke factoren van een goede gezodnheid. Het is ongelovelijk hoe goed je lichaam de zwaarte en eisen van het moderne leven aan kan. Af en een sapkuur doen biedt goede voordelen en versterkte gezondheid voor je lichaam.

 

Share This