Scrubben: wel of niet?

Scrubben: wel of niet?

Even goed scrubben, wie houdt er niet van? Even een fris gevoel, alleen gaat dat frisse gevoel vaak gepaard met een vuurrode huid en oneffenheden. Zeker als je dit vaker dan een keer per week doet. Laatst werd mij zelf ontraden om de gezichtshuid te scrubben, omdat je zo het evenwicht van de huid verstoort. Is het wel zo goed om te scrubben? Ten eerste: wat doen we met onze huid door deze te scrubben? Dode huidcellen vormen de buitenste laag van onze huid. Ze beschermen ons, maar kunnen er ook voor zorgen dat onze huid er dof en oneffen uit komt te zien. En dat terwijl we juist een stralende en egale huid willen hebben, natuurlijk!

Scrubben: goed of niet?

De meeste dode huidcellen verliezen we, maar er zijn er ook die de neiging hebben om zich aan elkaar vast te kleven; het gevolg is een dikke bovenste huid laag. Je kunt je voorstellen dat dit niet geheel gelijkmatig gaat en dat er een klein heuvellandschapje ontstaat op je huid. Dit heeft invloed op teint van je huid: hoe gladder het oppervlak, hoe meer licht er weerspiegeld wordt. Denk maar eens aan een spiegel; door het hele gladde oppervlak wordt het licht weerkaatst. Bij teveel dode huidcellen wordt het licht niet goed weerspiegeld en je huid kan er dus dof uit komen te zien. Ook kunnen poriën verstopt raken als de laag dode huidcellen te dik wordt. Het gevolg: talg hoopt zich op en de combinatie van bacteriën en talg resulteert uiteindelijk in puistjes.

Een ‘lekkere schone’ huid. Eventjes wat rood, maar wel goed ‘schoon gescrubd’. Liever niet! Door te scrubben haal je dus de bovenste laag dode huidcellen weg. Dit is prima. Nadeel is dat je vaak ook stukjes van de laag eronder beschadigt. Je irriteert de huid dus eigenlijk, in plaats van haar goed te verzorgen! Te hard boenen is dus helemaal niet goed!

Een scrub of fruitzuren?

Wat je goed kunt gebruiken in plaats van een scrub zijn fruitzuren. Fruitzuren zorgen ervoor dat de verbinding tussen de bovenste laag dode huidcellen minder wordt, waardoor deze de kans krijgen gemakkelijker los te laten. Wil je toch graag een scrub? Kies dan voor een hele milde, en zorg dat je je huid niet beschadigt. En gebruik deze zeker niet vaker dan een keer per week!

Advies: Dr. Jetske Ultee – onderzoeksarts cosmetische dermatologie

Beeld: Photobucket

Share This