Schokkend: studie toont relatie tussen creativiteit en psychose

Schokkend: studie toont relatie tussen creativiteit en psychose

Uit onderzoek is gebleken dat creatieve mensen maar liefst 25% meer kans hebben om de genen bij zich te dragen die geestelijke ziekten veroorzaken als bipolaire stoornissen en schizofrenie. Maar anderen bevechten deze uitslagen weer, want het bewijs is erg dun.

Wie kent niet het verhaal van Vincent van Gogh, een schilder die zijn hele leven lang vocht tegen zijn geest en buien. Maar de oude Grieken zeiden het al: creatieve mensen hebben meer kans op psychische problemen. Ook Shakespeare en Lord Byron onderschreven deze uitspraak. Is creativiteit een last of een zegen?

En daarnaast hebben wij ook last van een heersende opvatting als het om kunstenaars gaat. Kunstenaars zouden vaak kampen met het vechten tegen innerlijke demonen die zij te lijf gaan tijdens hun donkerste uren. Deze strijd levert vervolgens wel weer de meest prachtige kunst op. Maar hebben creatieve mensen echt meer kans op psychische problemen als een bipolaire stoornis, een psychose of schizofrenie?

Kunstenaars en musici

Maandag werden de resultaten van een IJslandse studie bekend gemaakt in het blad Nature Neuroscience – de uitkomst was schokkend. Maar liefst 86.000 mensen waren ondervraagd en onderzocht voor dit grootschalige onderzoek. Ook in Nederland en Zweden werden onderzoeken gedaan onder 35.000 mensen.

En de uitslagen kwamen steeds weer met elkaar overeen. Genen spelen een grote rol, een rol van 25% bij het ontwikkelen van psychische problemen. Bij mensen met creatieve beroepen als schrijvers, musici en acteurs bleken deze resultaten volledig toepasbaar, in tegenstelling tot boeren, verkoopmedewerkers en handwerkslieden die van nature wat minder creatief werk doen.

De prijs voor creativiteit

Deze resultaten tonen het oude concept van het gekke genie. Creativiteit heeft ons de grootste componisten en kunstenaars gegeven, wat dacht je van Mozart, Bach en Van Gogh. Iedere keer als zij iets nieuws creëren, bevinden zij zich op de grens van waanzin. Een hoge prijs die de persoon in kwestie zelf ervoor betaalt.

Bron: The Guardian

Beeld: Vincent van Gogh – Zelfportret (1889)

Share This