Recept: zelfgemaakte hummus

Recept: zelfgemaakte hummus

Over hummus is altijd veel te doen. Uit welk land komt het nu precies? Hummus wordt in het hele Midden-Oosten gegeten, maar ook in Noord-Afrika. In Israel wordt het gepresenteerd als het nationale gerecht, terwijl Libanon zegt dat het toch echt daar is ‘uitgevonden’. Hoe het ook zit, deze lekkere puree van kikkererwten en de kenmerkende sesamzaadsaus tahina maakt humus tot een bijzonder heerlijk gerecht dat je gemakkelijk overal bij kunt eten.

Basisrecept  hummus

Natuurlijk kun je een kant-en-klaar bakje met hummus kopen, maar zelf maken is altijd lekkerder. Voor dit recept heb je gedroogde kikkererwten nodig. Heb je geen tijd om urenlang te wachten? Koop dan een blik met kikkererwten.

Gedroogd of uit blik?

Voor de versie met gedroogde kikkererwten: doe 200 gram gedroogde kikkererwten samen met 1 theelepel bakpoeder in een kom. Giet er zo veel koud water bij tot ze ruim onderstaan en laat ze een nacht weken. Giet de kikkererwten de volgende ochtend af, zet ze in een pan en voeg water toe, totdat ze een centimeter of drie onder water staan. Voeg een halve theelepel bakpoeder toe en breng het geheelaan de kook. Laat 1 uur zachtjes koken tot de kikkererwten zacht zijn. Bewaar 1 kop van het kookwater en giet de rest af.

Lekker met Turks brood

Vanaf dit moment kun je ook kiezen voor de kikkererwten uit blik. Volg in beide gevallen dezelfde handelingen. Pel 1 grote teen knoflook en hak deze samen met wat zout heel fijn. Doe de kikkererwten samen met de zoute knoflook en 4 eetlepels witte tahin in een keukenmachine en draai tot een smeuïge massa. Voeg 3 eetlepels van het kookwater toe of zo veel als nodig voor een lekker zachte hummus; er moet nog maar een beetje stevigheid in zitten. Breng op smaak met citroen- of limoensap, eventueel nog wat extra tahin en zout. Doe de hummus in een kom en giet er 2 eetlepels olijfolie over. Klaar is jouw zelfgemaakte humus! Overheerlijk met Turks of Marokkaans brood. Gebruik het als broodbeleg, in een salade, met gegrilde groente of bij de couscous.

Bron: Happinez, Wikipedia

Beeld: Wikimedia Commons

 

Share This