Recept voor een ‘gezondere’ appelbeignet

Recept voor een ‘gezondere’ appelbeignet

Met Oudejaarsavond zijn we weer massaal in de ban van de oliebollen en appelflappen. Nog een paar dagen zondigen om vervolgens op 1 januari massaal te beginnen met een gezondere lifestyle.  Bij deze Oudejaarsavond-traditie denk je meteen aan vet, suikers en calorieën dus echt gezond kunnen deze snacks niet zijn… toch? Dit jaar heeft Mathijs Vrieze de uitdaging aangenomen om de appelbeignet onder de loep te nemen en deze populaire snack een gezonde metamorfose te laten ondergaan.

De gezonde appelbeignet

Het gebruik van de ingrediënten is bepalend voor de kwaliteit, smaak en het gezonde karakter van eten. Dus begin met het achterwege laten van de kant en klaar pakjes met fabrieksmixen. Mathijs vervangt in deze variatie van de appelbeignet de kristalsuiker door een banaan met vanille, de bloem door spelt en bakt ze in kokosolie en daarna in de oven. Resumé: minder rommel, minder zoet en minder vet! Deze appelbeignets bevatten slechts 98 kcal per stuk. Ter vergelijking: een oliebol bevat 165 kcal en een appelflap 360 kcal. Wanneer je de oliebol dit jaar vervangt door deze appelbeignet, kan de snack tijdens Oud en Nieuw niet eens zoveel kwaad.

Recept: Gezondere appelbeignets op oudejaarsavond
Ingrediënten voor 12 stuks
– 3 appels – 1 eetl. gemalen kaneel – 150 gram speltbloem – 1 zakje bakpoeder – 1 kleine banaan – 1 ei – 1 vanillestokje – snufje zout – 80 ml bruisend water – (kokos)olie, om in te bakken

Bereidingswijze
1) Boor de klokhuizen uit de appels, schil de appels, en snijd ze elk in vier gelijke plakken. Zorg dat de plakken even dik zijn. Bestuif of besmeer daarna de appelplakken met kaneel.
2) Maak in een ruime kom het beslag van speltbloem, bakpoeder, geprakte banaan, ei, het merg van een vanillestokje, een klein snufje zout en het bruisend water. Roer het beslag met een garde goed door elkaar. Verwarm intussen in een koekenpan een laagje (kokos)olie tot ongeveer 170 graden.
3) Haal de appelschijven éen-voor-één door het beslag met behulp van twee vorken. Laat ze uitdruipen en bak ze direct goudbruin in de pan. Bak maximaal 2 appelbeignets tegelijk af.?Keer ze na ongeveer een halve minuut om, zodat beide kanten goudbruin zijn.
4) Haal de appelbeignets voorzichtig uit de pan en laat het overtollige vet uitlekken op een stukje keukenpapier. Laat ze afkoelen op een bakplaat op een vel pakpapier. Bak de appelbeignets ongeveer 8 minuten op 200 graden in de oven af zodat ze van binnen heet en gaar zijn. Bestrooi deze gezonde variant niet met (poeder)suiker.

Bron en beeld: Mathijs Vrieze

Share This