Goedkope superfood: prei voor een mooie stem!

Goedkope superfood: prei voor een mooie stem!

Droom jij van een mooie zangstem? Prei is goed voor de stembanden, tenminste dat zeiden de Griekse filosoof Aristoteles en keizer Nero al! Aristoteles zei dat hij een heldere stem had door het eten van prei en Nero vertelde dat hij een sterkere stem kreeg door prei te eten… dat lijkt me het proberen waard! Prei is bijna overal verkrijgbaar en het kost je haast niets. Heerlijk om te bakken en te verwerken in een pasta- of rijstgerecht, uitstekend voor in de soep, laat inspireren door deze super gezonde groente.

Prei doet bloeddruk dalen

Prei is een groente met veel vitaminen en mineralen. Prei is zeer geneeskrachtig volgens Thomas Dijkman. ”In een ons prei zit 55 van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan vitamine A, 39% van de ADH aan vitamine K en 16% van de ADH aan foliumzuur of vitamine B11. Het bevat nog veel meer vitaminen maar deze wilde ik er even uitlichten. Verder bevat een ons prei 26% van de ADH aan ijzer. Ook bevat het een belangrijk fytonutriënt; namelijk de flavonoïde kaempferol. Deze stof is goed voor de bloedvaten omdat het stikstofmonoxide aanmaakt. Door deze stoffen worden de spieren rond de bloedvaten meer ontspannen en daalt de bloeddruk.”

Familie van knoflook

Bovendien bevat een preitje erg veel polyfenolen; meer dan knoflook, ui, zijn naaste familieleden, maar ook meer dan tomaat. Deze polyfenolen zijn belangrijk omdat ze schadelijke effecten veroorzaakt door vrije radicalen tegen gaan.

Hoe maak je prei schoon?

Het onderste gedeelte van de prei moet je hebben, de groene bovenkant kun je weggooien. Snij de prei precies af waar de stronk overgaat in de ‘bladeren’. Je kent vast wel dat vervelende zand dat er altijd tussen zit, met deze tip ben je daar zo vanaf! Snij de stronk doormidden en spoel het zand aan de bovenkant er onder de kraan uit. Hak de prei vervolgens in stukjes.

Info: Geneeskrachtige Groenten

Beeld: Dreamstime

 

Share This