Op welke leeftijd start je een gezin?

Op welke leeftijd start je een gezin?

Op welke leeftijd zou je moeten starten met een gezin? Onderzoekers van het Erasmus MC hebben een model ontwikkeld dat stellen helpt hun gewenste gezinsgrootte te realiseren. Het geeft aan op welke leeftijd vrouw uiterlijk zou moeten beginnen aan het krijgen van kinderen als een paar één, twee of drie kinderen zou willen.

27 jaar uiterlijk

Waar houdt het model allemaal rekening mee? Ten eerste houdt het model veel rekening met de wensen van de paren: het is belangrijk dat de kinderwensen volledig worden gerealiseerd. Stel dat een setje graag twee kinderen wil krijgen en ze daarbij ook een grote kans willen hebben dat dat daadwerkelijk gaat lukken, wordt er door het model van het Erasmus MC aangeraden om te beginnen als de vrouw uiterlijk 27 jaar is.

IVF

Staat een paar daarentegen open voor IVF, dan mag een vrouw ook best op 31-jarige leeftijd beginnen. Een lagere kans kan ook, en de kansen nemen af als de vrouw ouder wordt. Stel dat een paar genoegen neemt met een slagingskans van 75 procent als zij twee kinderen willen krijgen, dan moeten ze op het laatst beginnen als de vrouw 34 jaar en bij inzet van IVF 35 jaar.

Hoe groot wordt jouw gezin?

Waar hangen deze getallen het meeste van af? Van het aantal gewenste kinderen. Willen jullie drie kinderen en wil je een hoge slagingskans van bijvoorbeeld 90 procent? Dan wordt er aangeraden om al op je 23ste (!) als vrouw te beginnen aan een gezin, terwijl voor 1 kind gewacht kan worden totdat de vrouw 32 is geworden. Als een stel gebruik wil maken van IVF, dan schuiven beide getallen vier jaar naar voren, net als bij 2 kinderen.

Het plannen van de gezinsvorming is nog nooit zo duidelijk en inzichtelijk geweest. Veel jonge stellen zal het goed kunnen helpen om hun kinderwens vast te stellen en hun eventuele gezinsgrootte. Dit is de eerste keer dat een dergelijk voorspelmodel voor gezinsplanning ontwikkeld is.  De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het blad Human Reproduction.

Bron: Gezondheidsnet, Human Reproduction

Beeld: Wikimedia Commons

Share This