Oefening: bodyscan meditatie voor een goede nachtrust

Oefening: bodyscan meditatie voor een goede nachtrust

Heb jij af en toe ook zo’n moeite met in slaap komen of doorslapen? Je bent absoluut niet de enige. Wil jij ook iedere nacht rustig in slaap vallen en een volle nacht een rust pakken? Probeer dan eens deze bodyscan meditatie uit. Vlieg je gelijk in de stijgers bij het woord meditatie? Nergens voor nodig. In Nederland en Vlaanderen doet inmiddels een kwart van de bevolking iets met yoga of meditatie. Het kan je ontzettend veel geven als je er voor openstaat.

Waarom de bodyscan?

De bodyscan is een uitstekende beginneroefening. Voor deze oefening ga je lekker liggen, variërend van een kwartier tot en half uur. Je hoeft je dus niet een half uur zittend te houden op een meditatiekussen. Bij de bodyscan is je lichaam het meditatieobject. Je maakt een reis door je lichaam waarin je ieder gebied met aandacht overspoelt. Iedere keer als je gedachten afdwalen, keer je terug naar het gebied waar je aandacht op was gevestigd. Hiermee train je je focus en concentratievaardigheid. Ook probeer je sensaties in je lichaam te voelen en waar te nemen.

Naarmate de oefening vordert, wordt je steeds meer ontspannen. Je krijgt hierdoor niet een gevoel van zalige rust, maar je zult ook sterker met je lichaam in verbinding komen te staan. Zoals bij elke meditatie probeer je niet te oordelen. Als het een keer wat minder gaat en je duizend keer bent afgedwaald, word dan niet boos op jezelf. Keer telkens weer terug naar dat deel van je lichaam waar jij op gefocust was. Succes!

Bodyscan in stappen

(ABC- van meditatie)

 • Ga zitten of liggen, sluit je ogen en breng je aandacht naar je ademhaling.
 • Word je bewust van elke inademing en uitademing. Laat je ademhaling vanzelf gaan.
 • Neem waar hoe de lucht langzaam door je neus naar binnen gaat, je longen vult en weer naar buiten gaat.
 • Als je na een paar ademhalingen je lekker op je gemak voelt beginnen we met de scan.
 • Begin bij je voorhoofd. Probeer de huid te voelen, tintelingen en eventuele spanningen waar te nemen en ontspan met een ademhaling.
 • Ga verder met je  neus, oren, ogen, wenkbrauwen, kaak, mond, lippen en huid van je gezicht en achterhoofd.
 • Richt dan je aandacht op je nek, hals, sleutelbenen, schouders, linker en rechterbovenarm, elleboog, onderarm, hand en vingers. Ga deze gebieden, links en rechts een voor een af.
 • Richt vervolgens je aandacht op je borst, middenrif, buikspieren, bovenrug, onderrug, ruggengraat, bekken, beide bovenbenen, knieën, onderbenen, enkels, voeten en tenen.
 • Voel de tintelingen in je lichaam, voel je spieren steeds meer ontspannen worden en neem waar, welke lichaamsdelen minder makkelijk ontspannen.
 • Laat jezelf helemaal zwaar worden. Je bent nu totaal ontspannen en relaxed.
 • Breng nu langzaam je aandacht terug naar de je lichaam als geheel. Beweeg een beetje, stretch je spieren wat en open je ogen.

Een aanrader is de aanschaf van deze oefening op cd van ABC – van meditatie. Mediteren met behulp van een meditatie cd maakt het thuis mediteren een stuk gemakkelijker en prettiger!

Beeld: ABC- van meditatie

Share This