Negeer je email: weg met de stress

Negeer je email: weg met de stress

Stress, wie heeft er geen last van in deze tijd? Is het eerste wat jij ‘s ochtends doet je email checken? En gaat dat vervolgens de hele dag door, totdat je ‘s avonds weer in bed ligt? Grote kans dat je daardoor last hebt van stress. Door dagelijks slechts drie keer je mail te checken, zal je een stuk minder last van stress hebben. Dat wijst nieuw onderzoek uit, volgens Gezondheidsnet.

Onderzoekers van de University of British Columbia volgden voor hun studie 124 volwassenen, waaronder studenten, financiële analisten, medische specialisten en anderen. Een deel werd gevraagd hun e-mail maximaal drie keer per dag te checken. De rest moest het zo vaak mogelijk doen. Wat er in resulteerde dat ze het net zo vaak als normaal deden.. ik heb het zelf eens bijgehouden en ik kwam tot de ontdekking dat dit soms wel piekt naar tientallen keren per dag.. zonder dat ik het eigenlijk doorhad!

Vervolgens werden de instructies de week bij de onderzoekspersonen daarna omgedraaid. Gedurende de onderzoeksperiode moesten de deelnemers dagelijks een korte enquete invullen. Ook werd ze gevraagd naar hun gevoelens van stress.

Stress door email

Zo ontdekten de onderzoekers dat mensen die minder vaak hun e-mail checken veel minder last hebben van stress dan mensen die continue hun e-mail controleren. Volgens hoofdonderzoeker, Kostadin Kushlev, is het veranderen van e-mailgewoontes makkelijker gezegd dan gedaan. ‘De meeste deelnemers vonden het enorm moeilijk om hun e-mail maar een paar keer per dag te checken.’, aldus Kushlev. Maar desondanks hadden ze minder last van stress.

Kushlev wijst erop dat werkgevers stress binnen hun bedrijf kunnen verminderen door werknemers te stimuleren hun e-mail te checken in brokken in plaats van voortdurend te reageren op berichten. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in Human Behavior. Ik doe dit zelf nu toevallig al een paar weken en het geeft mij een enorm gevoel van rust als ik eerlijk ben. Het is af en toe best moeilijk, maar de wereld stopt niet met draaien als jij een paar uur offline bent. Echt niet. Zie je ook nog eens wat om je heen.

Beeld: Pinterest

Share This