Natuurlijke tandpasta? Daarom!

Natuurlijke tandpasta? Daarom!

Ik poets al jaren mijn tanden zonder erbij na te denken of tandpasta eigenlijk wel zo goed voor mij is. Nu blijkt dat, volgens een aantal onderzoeken, gewone tandpasta’s helemaal niet tot de categorie gezond behoren. Ze bevatten allemaal fluoride, maar ook allerlei ongezonde en zelfs giftige (!) stoffen. Wat weten we over de gewone tandpasta’s die wij dag in dag uit gebruiken en een natuurlijke tandpasta?

Het gevaar van fluoride

Ik begon mijn zoektocht bij Miss Natural (! aanrader). Honderden onderzoeken tonen aan dat fluoride in verband wordt gebracht met aangeboren afwijkingen, hersenbeschadiging, botstoornissen, mentale stoornissen en maagreflux. Verder leidt een te veel aan fluoride tot fluorose, waarbij er witte vlekjes op de tanden komen, brengt fluor het immuunsysteem in de war, versterkt het tumorgroei en onderdrukt de werking van de schildklier. Kortom: fluoride is dus een giftige stof voor het lichaam. In een tube tandpasta zit genoeg fluoride om een klein kind te doden, als het deze helemaal leeg zou eten. In de VS en in Zweden wordt dan ook terecht op de verpakking gewaarschuwd voor fluoride. Gek genoeg is dat nog niet het geval in Nederland.

Lees de ingrediëntenlijst

Naast fluor tref je bij de reguliere merken en (soms ook bij natuurlijke merken!) andere chemische toevoegingen aan. Lees altijd de ingrediëntenlijst!

  • Sodium Lauryl Sulfate (SLS). Een syntetisch schuim-en reinigingsmiddel. Bij contact met de huid wordt de vetlaag aangetast, wat kan irritatie en beschadiging van de huid leidt. Het schuimt als een gek, en wij Nederlanders zijn er nog steeds van overtuigd dat des te meer=des te beter een tandpasta, shampoo of douchegel werkt.
  • Kaliumchloride (KCl). Dit is een chemische verbinding van chloor en kalium. Het is een een zout dat in het lichaam voorkomt en een rol speelt bij het reguleren van het kloppen van het hart. Een te hoge concentratie zorgt voor hartkloppingen of hartstilstand. Een te lage concentratie zorgt daarentegen voor een verlaging van de klopsnelheid.  €
  • Triclosan. Triclosan is een bacteriedodend middel. Komt ook vaak in handzeep voor.

Voor zover ik nu heb uitgezocht, kun je onder andere de natuurlijke tandpasta van Weleda met een gerust hart uitproberen. Ook de natuurlijke tandpasta van Dr. Organic met Tea Tree (verkrijgbaar bij de Tuinen) is helemaal oké.

Bron: Miss Natural, Wikipedia

Beeld: De Tuinen

Share This