Mosselen in de zomer?

Mosselen in de zomer?

Mosselen eet je toch niet in de zomer? Echt wel! Vaak denken we dat we alleen mosselen kunnen eten in de maanden die een r met zich meedragen – de zomermaanden zouden dan per definitie buiten de boot vallen als het om het eten van mosselen gaat. Maar dat is helemaal niet waar, want het mosselseizoen loopt namelijk vanaf juli tot en met half april in het jaar erop. “Mosselen eten als de “r” in het seizoen is (dus de zomer, herfst en de winter)” zou een veel betere en eerlijkere uitspraak zijn. Dus houd je niet in bestel of maak binnenkort een lekkere pan met mosselen, ze zijn nu in overvloed verkrijgbaar van eigen bodem, dus wat houdt je tegen?

Over mosselen

De mossel is een belangrijk product uit de Nederlandse schelpdierteelt. Wereldwijd worden er jaarlijks circa 194 miljoen kilo mosselen geproduceerd, waarvan ongeveer 57 miljoen kilo in Nederland. De meeste mosselen zijn bestemd voor de versmarkt. Het grootste deel wordt geëxporteerd naar België en Frankrijk, volgens de website van het Visgilde.

Mosselen zijn erg gezond

In die kleine diertjes zit ontzettend veel goeds waar wij erg blij van worden. In mosselen zitten namelijk evenveel eiwitten per gewicht als biefstuk, maar veel minder vet. Per 100 gram bevat een mossel slechts 1 procent vet. Bovendien behoort het grootste gedeelte van het vet van de mossel tot de categorie van de meervoudig onverzadigde vetzuren die juist cholesterolverlagend werken. Daarnaast zijn mosselen rijk aan mineralen, fosfor, ijzer, koper, seleen en vitaminen. Mosselen zijn dus super gezond en mogen eigenlijk niet ontbreken in een gezond, dagelijks voedingspatroon. Op naar de viskraam op de markt dus of de viswinkel bij jou in de buurt.

Bron: Visgilde

Beeld: “Moules mortes” by User Lamiot on fr.wikipedia – F Lamiot. Licensed under CC BY-SA 1.0 via Wikimedia Commons

Share This