‘Mooie mensen zijn net zo vaak ziek’

‘Mooie mensen zijn net zo vaak ziek’

Lang werd gedacht dat een symmetrisch gezicht niet alleen als mooi beschouwd wordt, maar ook een teken van gezondheid is, schrijft Jolanda Niemantsverdriet. Onderzoek van Brunel University toont echter aan dat mensen met een symmetrisch, mooi gezicht net zo vaak ziek zijn als minder knappe mensen, volgens een nieuwsbericht op Gezondheidsnet.

De onderzoekers maakten een 3D-scan van het gelaat van 4732 tieners van 15 jaar. Zo konden ze bepalen hoe symmetrische de gezichten van de deelnemers waren. Deze tieners deden bovendien sinds hun geboorte al mee aan een langlopende studie waarin hun gezondheid werd gevolgd, de Avon Longitudinal Study of Parents and Children.

Infecties

Vervolgens vergeleken de onderzoekers het uiterlijk van de deelnemers met het voorkomen van zestien verschillende infecties, waaronder de mazelen, de bof, ontstoken amandelen, griep en de ziekte van Pfeiffer. Ze vonden geen verschil tussen de tieners met een symmetrisch en de tieners met een minder symmetrisch gezicht. Ook als ze keken naar symptomen van andere ziektes, zoals diarree, overgeven, koorts en oorpijn, vonden ze geen verschillen.

“Deze studie ondersteunt het idee dat symmetrische gelaatstrekken een betrouwbaar teken van gezondheid zijn niet. Sterke asymmetrie kan misschien wel in verband gebracht worden met specifieke aandoeningen en blessures, maar kleine variaties in de symmetrie van het gezicht hebben geen link met de algemene gezondheid tijdens de jeugd”, zegt onderzoeker Nicholas Pound.

De resultaten van het onderzoek verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the Royal Society B.

Foto: Vrouw Vandaag

Share This