Moeten rokers extra meebetalen aan de zorg?

Moeten rokers extra meebetalen aan de zorg?

Als een jongere een nacht zichzelf in coma heeft gezopen en vervolgens op de operatietafel in een ziekenhuis beland, zijn de kosten dan voor de maatschappij of voor de jongere zelf? En hoe zit het dan met de rokers? Als een roker wil stoppen, moet hij of zij daar dan helemaal zelf voor opdraaien zonder een tegemoetkoming van het Rijk?

Er komen steeds meer onderzoeksresultaten naar boven, onder andere van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Woensdag publiceerde zij een uitgebreid onderzoek, waar onder andere ook uitkomt dat jongeren die te veel hebben gedronken, de ziekenhuisrekening tenminste deels zelf zouden moeten betalen. Dat vindt een geruime meerderheid van de Nederlandse bevolking: meer dan 80 procent.

Rokers moeten zelf meebetalen

Stoppen met roken? Die kosten zijn voor de rokers in kwestie zelf, zeggen acht op de tien volwassenen. De kosten voor hulp bij het stoppen met roken moeten geheel of gedeeltelijk voor eigen rekening zijn. Maar op andere gebieden zijn we minder hard: een ruime meerderheid vindt dat mensen niet zelf hoeven te betalen voor psychische hulp bij een depressie of het overlijden van een dierbare.

Persoonlijke situatie

Natuurlijkzijn antwoorden op dit soort vragen altijd gekleurd door de eigen persoonlijke situatie. Ben jij een roker en wil je stoppen? Hoogst onwaarschijnlijk dat je gaat zeggen dat alle kosten voor de behandeling op jou worden verhaald. Ben je daarentegen geen roker? Grote kans dat je vindt dat rokers zelf moeten opdraaien voor de kosten die er met stoppen gemoeid gaan. Ook zijn mensen met een slechte gezondheid vaker van mening dat een totale bodyscan en een second opinion volledig vergoed moeten worden, blijkt uit het uitgebreide onderzoek van het CBS.
Bron: Nu.nl, ANP.nl

Beeld: CBS

Share This