Moedervlekken en huidkanker: waar let je op?

Moedervlekken en huidkanker: waar let je op?

Schrik jij ook van de snelle toename van het aantal gevallen van huidkanker in Nederland, maar ook op wereldniveau? Waar moet je op letten als je bang bent dat je moedervlekken zich gaan ontwikkelen tot huidkanker?

Wat zijn moedervlekken?

Ten eerste: wat zijn moedervlekken precies? Moedervlekken zijn licht tot donker gekleurde vlekjes of bollere plekjes op de huid. Er is sprake van een concentratie van cellen die pigment kunnen vormen. De concentratie van de cellen en de mate waarin deze cellen pigment produceren, bepalen de kleur van moedervlekken.

Moedervlekken en huidkanker

Mensen vrezen al snel voor huidkanker als ze redelijk wat moedervlekken hebben, maar in de praktijk worden moedervlekken haast nooit het kwaadaardige melanoom waar iedereen voor vreest. Wanneer melanoom in een vroeg stadium ontdekt (en verwijderd) wordt is de kans dat het melanoom al uitgezaaid is klein en de de overlevingskans uitstekend. Omdat melanoom in vaak goed zichtbaar is, worden ze gelukkig vaak op tijd ontdekt.

Soorten

Wat voor moedervlekken zijn er allemaal? Om te beginnen heb je de kleine, egaal gepigmenteerde op de huid gelegen exemplaren, die veel voorkomen en die vrijwel nooit een melanoom worden. Dan heb je vlakke, iets dieper gelegen moedervlekken, die je vaak op latere leeftijd krijgt. Deze hebben een iets hogere kans om zich te ontwikkelen tot melanoom. Dan hebben we de vlakke, wisselend gekleurde moedervlekken, die zijn weer iets gevaarlijker dan de laatst genoemde groep. Maar dan is de kans dar een vlakke, wisselend moedervlek ontaardt in een melanoom opnieuw erg klein is. Dan heb je natuurlijk ook nog de aangeboren moedervlekken, die vaak vrij groot zijn. Deze kunnen wel gevaarlijk zijn.

Waar let je op?

Als een moedervlek opeens verandert, moe je alert zijn. Ook bij nieuwe moedervlekken blijf je goed opletten, vooral als ze er heel anders uitzien dan je andere moedervlekken. Als een moedervlek groter wordt, is dat geen goed teken. Ook als hij jeukt of scheurt is dat niet oké. Een kleurverandering moet je ook in de gaten houden en bij bloeden moet je ook echt aan de bel trekken.

Bron: Huid Info

Beeld: Pixabay

 

Share This