Menthal Balance: zo check of je verslaafd bent aan je smartphone

Menthal Balance: zo check of je verslaafd bent aan je smartphone

Vraag jij je regelmatig af of je verslaafd bent aan je smartphone? Hoe vaak en hoe lang heb jij vandaag een mobiele telefoon gebruikt? Veel mensen weten het absoluut niet goed in te schatten. Vaak zitten ze er ver naast: ze denken dat ze veel meer gebruik maken van hun smartphone of juist bijna niet. Maar bijna nooit wordt het gebruik goed ingeschat: wij onder- en overschatten massaal hoe vaak wij iets op onze telefoon checken.

Menthal Balance

Want bellen, dat doen we eigenlijk nog maar amper met onze telefoon. Die continue stroom aan appjes, mails en alle opzoekmogelijkheden van internet zorgen er samen voor dat we bijna vergroeid zijn met onze smartphone. Wil jij inzicht krijgen in je mobiele verkeer? Probeer dan eens de app Menthal Balance uit, ontwikkeld door hoogleraar moleculaire psychologie Christian Montag van de Universiteit van Ulm (Duitsland). Deze app houdt precies bij wat jij op een dag met je telefoon doet. Het biedt je inzicht in de apps die je gebruikt en hoe lang je deze gebruikt.

Veel mensen hebben behoefte aan deze soms confronterende spiegel: de app is tot nu toe al 300.000 keer gedownload. Voor de researchers is dit natuurlijk ook een interessante kans om te zien hoe mobiel gebruik zich verhoudt tot verschillende gebruikers. En je kunt gerust zijn: de inhoud van je appgesprekken of je mailtjes wordt natuurlijk niet vrijgegeven, het gaat puur om het dataverkeer dat wordt geregistreerd.

Draag een horloge

Een interessante tip van Montag: draag een horloge en koop een wekker, aldus het artikel in Trouw, geschreven door Robert Visscher. Aldus Montag zijn wij vaak geneigd om de tijd te bekijken op onze smartphone, maar dragers van een horloge en die ook nog eens in het bezit zijn van een wekker, gebruiken hun smartphone een stuk minder. Want als je hem toch al pakt, check je ook nog even Facebook, LinkedIn, je mail: je weet zelf hoe het gaat. Volgens mij heb je nog nooit zo’n goed excuus gehad om een nieuw horloge te gaan kopen – en Menthal Balance te installeren.

Bron: Trouw, Menthal Balance

Beeld: Menthal Balance (via Google Play Store)

Share This