Superfood uit Nederland: boerenkool

Superfood uit Nederland: boerenkool

Heb jij je eerste bordje stamppot ook weer gemaakt en gegeten? En koos jij daarbij, net als andere miljoenen Nederlanders, voor boerenkool? Goed bezig, je hebt een van de beste Hollandse superfoods te pakken! Natuurlijk houden we onze ogen houden voor exotische besjes en zaadjes, maar waarom iets van ver halen als het een paar kilometer verderop groeit en waarvan echt is bewezen dat het gezond is… mijn keuze is in ieder geval snel gemaakt.

Antioxidanten

De nederige kool die wij graag in de stamppot gooien zit tjokvol vitamine K, A en C. Daarnaast bevat het ook aanzienlijke hoeveelheden ijzer en calcium, die je lichaam makkelijk kan opnemen omdat boerenkool geen kiezelzuur bevat. Verder hebben de vezels cholesterolverlagende eigenschappen en bevat de groente veel antioxidanten. Ook zou het regelmatig van boerenkool het risico op blaas-, borst-, darm-, baarmoeder- en prostaatkanker verminderen.

Boerenkool is goedkoop

Tijdens het hoogseizoen is boerenkool ontzettend goedkoop dus wat eet jij vanavond? Juist! Boerenkool is niet alleen bij ons een graag geziene gast in de winterkeuken, ook in Amerika is de groente razend populair, wat vooral komt door zijn nieuwe status als superfood. Deze status is gebaseerd op de enorme hoge voedingswaarde die de wetenschap de laatste tijd bij boerenkool heeft geconstateerd en de uiteenlopende mogelijkheden die boerenkool heeft voor chefs. In de VS wordt boerenkool kale of borencole genoemd. Dat laatste woord komt uiteraard van het Nederlandse woord boerenkool.

Lichte gerechten

Geen trek in een heftige stamppot? Geen probleem, onze Hollandse boerenkool is als superfood Multi-inzetbaar. Verder kun je de groente namelijk goed gebruiken in tal van gerechten die verrassend licht zijn, zoals hartige taarten, smoothies en lichte soepen. Gemengd met de juiste kruiden krijgt boerenkool zelfs een exotisch tintje. Wat dacht je van een boerenkoolsoep met kurkuma op basis van zoete aardappel, of boerenkoolmuffins met sojasaus en sesam?

Foto: Urban Lotus

Share This