Meditatie in 7 stappen

Meditatie in 7 stappen

Maken jouw hersenen ook overuren? Begint het gepieker al voordat je bent opgestaan? Voel je je vaak gejaagd? Dan heb je vast behoefte aan wat innerlijke rust. Je zult je ontspannen voelen, minder gejaagd en meer in het hier en nu. Besteed eens aandacht aan meditatie!

Innerlijke rust

Wat is innerlijke rust voor mij? Innerlijke rust is het vinden van vrede in jezelf. Niet alleen met jezelf, maar ook met de situatie waarin je je verkeert: je studie, je werk, de mensen om je heen, iedereen speelt daarin zijn of haar eigen rol. De wereld is een gekkenhuis en draait vierentwintig uur per dag door. Probeer stil te staan in het hier en nu. Neem de tijd om dingen te doen. Neem de tijd voor jezelf. En ook voor een ander. Geniet van het leven, dingen waar jij blij van wordt. En vanuit die rust, doe je de dingen die jij wilt doen. Meditatie kan je daarbij helpen.

Telefoon uit

Maar hoe bereik je innerlijke rust? Door te mediteren! Als je mediteert, doe dat dan op een vaste plek in huis. Zet er wat spulletjes neer die je prettig vindt en die passen bij een rustige sfeer. Om je makkelijker in de meditatieve staat van zijn te brengen, kan het helpen om wat wierook en/of een kaarsje te branden. Zorg er verder voor dat je niet gestoord kunt worden. Dus telefoon uit, op de vliegtuigstand, maakt niet uit, maar jij bent er even niet.

Oordeel niet

Als je er klaar voor bent, ga dan ontspannen zitten op een kussen, op een stoel of op de grond en begin de meditatie. Het gaat er bij meditatie om dat je waarneemt zonder te oordelen. Als er gedachten in je opkomen, laat ze dan gewoon opkomen, maar ga er niet in mee. Neem ze van een afstandje waar. Wees je er alleen gewaar van dat er gedachten voorbij komen. Oordeel er niet over, of als je merkt dat er een oordeel bij je opkomt, neem dit dan ook waar alsof je het van een afstandje ziet. Wees mild voor jezelf.

7 stappen

1. Wordt je gewaar van alles dat je ziet.

2. Luister passief naar alle geluiden om je heen.

3. Word je gewaar van alle geuren, zonder ze te benoemen

4. Neem de omgevingstemperatuur waar, en vervolgens je lichaamstemperatuur

5. Wordt je gewaar van de sensaties in je lichaam

6. Wees bewust van de ademhaling in je buik

7. Open je ogen na 5-10 minuten

Beeld: Meditatieproeverij

Share This