Magnesium: anti-stress!

Magnesium: anti-stress!

Je leest er steeds meer over: magnesium. Wij zouden het te weinig binnen krijgen als we ons normale, dagelijkse voedingspatroon volgen. Maar magnesium is van groot belang voor je algemene welzijn, zeker als je last hebt van stress de laatste tijd. Door de correcte en de juiste hoeveelheid magnesium kun je je stresssymptomen verlagen. Hoe dat kan? Lees mee.

Vonk van het leven

Water, zuurstof, lucht, je hebt het allemaal nodig om in leven te blijven. Maar magnesium is daarbij net zo belangrijk. Dit mineraal wordt ook wel ‘de vonk van het leven’, het ‘anti-stress mineraal’ en het ‘wondermineraal’ genoemd. Elk orgaan in ons lichaam, vooral het hart, de spieren en de nieren, hebben dit mineraal nodig. Dit anti-stress mineraal is, je raadt het al, magnesium.

Magnesium in voeding

Natuurlijk kun je gelijk naar de drogist rennen en een potje magnesiumpillen aanschaffen, maar een magnesiumtekort kun je ook op de volgende manieren aanvullen door de volgende voeding meer tot je te nemen. Eet:

  • noten
  • avocado’s
  • makreel
  • groene groenten

Magnesium als mineraal heeft een kalmerende werking en ontspant de spieren, bloedvaten en hersenen waardoor je goed kunt slapen, legt voedingsdeskundige en verjongingscoach Jesse van der Velde uit in een artikel uit De Telegraaf. Dit mineraal vindt je terug in voeding, maar het gehalte aan magnesium in voeding niet meer zo hoog als het vroeger was. Stress is een andere belangrijke oorzaak van magnesium tekort. Hoe meer stress, hoe meer magnesium je lichaam verbruikt. Hoe lager het magnesiumniveau in de cellen, des te gevoeliger ben je voor stress.

Permanente stress

Bij een tekort aan magnesium kan bovendien meer adrenaline vrijkomen waardoor je lichaam in een alerte staat blijft alsof je continu in gevaar bent. Adrenaline komt vrij om snel alert te zijn in gevaarlijke situaties, maar laat bloedvaten vernauwen, bloeddruk verhogen en laat het hart sneller kloppen en is dus niet gezond als het lang aanhoudt. Gevolgen van permanente stress kunnen onder andere paniekaanvallen, angstaanvallen en depressie zijn. Wees dus alert en houd deze signalen voor jezelf in de gaten.

Bron: De Telegraaf, Jesse van der Velde

Beeld: Wikimedia Commons

Share This