Lentegroente: aubergine

Lentegroente: aubergine

Eet jij ook het liefste groente die van het seizoen zijn? Tegenwoordig kun je bijna alle groente en fruit het hele jaar door krijgen, doordat zij worden ingevlogen of in speciale kweekkassen worden verbouwd. Maar het allerlekkerste smaken seizoensgroente toch echt in de periode van het jaar dat ze oorspronkelijk bedoeld zijn. Wat dacht je van de aubergine? Een echte allemansvriend in de keuken en een uitstekende vervanger van vlees.

Weinig calorieën

Deze prachtige paarsblauwe vrucht behoort, met slechts 18 calorieën per vrucht, tot een van de meest caloriearme groentes die er bestaan. Dus wil je een paar kilo kwijt voordat de zomer begint? Dan is de aubergine een echte aanrader om in huis te halen. Ook bevat een aubergine erg veel vezels, die weer een bonus zijn voor je spijsvertering. Verder zit de aubergine barstensvol mineralen, kalium, magnesium en vitamine B. Voor je gezondheid is de aubergine een pure bonus!

Olie en zout

Maar net als bijna alle andere groente en fruit heeft de aubergine ook een nadeel. Hij houdt namelijk enorm veel van andere groente en ook van sauzen. Hij neemt andere stoffen heel makkelijk op. Olie en zout zijn de beste vrienden en tijdens de bereiding van je gerecht zuigt hij zich dan ook gemakkelijk vol met olie en zout. Verder kun je met aubergine van alles doen. Gegrilde aubergines zijn heerlijk om in je salade te stoppen, maar ook om zo te eten.

Tomaten

Aubergine doet het erg goed met tomaat, een klassieke combinatie met pasta en een kruidige tomatensaus met mozzarella is zo heerlijk, dat je echt niet in de gaten hebt dat je vlees of vis mist. Ben je niet dol op pasta? Ook met rijst en couscous is de aubergine goede vrienden. Er is bijna geen vrucht veelzijdiger dan dit paarsblauwe exemplaar.

Bron: Wikipedia, Vrouw

Beeld: Wikimedia Commons

Share This