Lekker, maar gezond? Kokosbloesemsuiker

Lekker, maar gezond? Kokosbloesemsuiker

De nieuwste hype op gezondheidsgebied: kokosbloesemsuiker. Kokosbloesemsuiker schijnt veel gezonder te zijn dan gewone suiker lees je op veel gezondheidssites. Maar is kokosbloesemsuiker wel veel gezonder dan gewone suiker, zoals bijna overal wordt beweerd?

Waar komt kokosbloesemsuiker vandaan?

Ten eerste: waar komt deze suikersoort vandaan? Kokosbloesemsuiker komt van de bloesems van de kokosnootpalmboom. Daar is niets mis mee, maar realiseer je goed dat kokosbloesemsuiker voor meer dan 90% uit pure suikers bestaat als sucrose, fructose, glucose etc. Dus gezonder dan gewone suiker kun je het eigenlijk niet noemen. Met andere woorden: kokosbloesemsuiker is en blijft een product dat voornamelijk uit suikers bestaat.

Gezond of niet?

Natuurlijk bestaat kokosbloesemsuiker niet voor 100% uit pure sucrose, zoals de klassieke geraffineerde witte suiker zoals je die in pakken in de supermarkt koopt, maar dus wel voor 90% uit suikers. Dus waarschijnlijk hebben we hier te maken met een gezondheidshype die mooi inspringt op de algehele gezondheidshype die al jaren in Nederland aanwezig is. Suiker is suiker, het maakt weinig uit of het nu van de kokosbloesems komt of van de klassieke suikerbiet. Dit geldt ook voor andere suikers, waaronder palmsuiker. Suiker is en blijft suiker, ongeacht de bron van herkomst.

Glycemische index

Ook de Voedselzandloper is het hier roerend mee eens. Dit boek met bijbehorende populaire lifestyle haalt ook nog eens de waarde van de glycemische index voor kokosbloesemsuiker onderuit. Voor deze suikersoort zou dat slechts 35 zijn (de glycemische index is een maat voor hoe hoog de suikerpiek is in je bloed wanneer je een bepaalt product hebt gegeten dat suiker bevat. Hoe hoger de glycemische index, hoe ongezonder voor je lichaam). Maar dit was een verkeerde meting, leggen zij uit op de website van de Voedselzandloper.

Wat zijn wel gezondere alternatieven voor kokosbloesemsuiker? Denk aan stevia, suiker-alcoholen of tagatose: deze suikers veroorzaken geen of heel lage suikerpieken in je lichaam.

Bron: De Voedselzandloper

Beeld: Lucovitaal via deonlinedrogist

Share This