Langer leven? Eet dagelijks havermout!

Langer leven? Eet dagelijks havermout!

Dagelijks een portie havermoutpap op het menu zou de sleutel kunnen zijn tot een lang én gezond leven. Dat concluderen Amerikaanse wetenschappers van Harvard School of Public Health aldus een artikel op Gezondheidsnet.

Havermout: gunstig effect

Het is voor het eerst dat het gunstige effect van het eten van havermout op de lange termijn is aangetoond. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift JAMA Internal Medicine. De onderzoekers volgden 14 jaar lang meer dan 100.000 mensen. Ze hielden het eetpatroon en de gezondheidstoestand van de deelnemers bij. Bij aanvang van de studie in 1984 was iedereen gezond, maar na afloop in 2010 waren inmiddels 26.000 mensen overleden.

Hart- en vaatziekten

De deelnemers die het meest volle granen, zoals bijvoorbeeld havermout, bruine rijst of quinoa aten leken beter beschermd tegen veel ziektes en vooral tegen hart- en vaatziekten. Volgens de wetenschappers is het dagelijks eten van 28 gram per dag voldoende om de kans op hartfalen met 9 procent te reduceren en de sterftekans met 5 procent te verlagen. Het is al langer bekend dat volle granen gezond zijn, maar dit is de eerste studie die heeft laten zien dat ze een gunstige impact kunnen hebben op de lange termijn.

Volle granen eten tegen borstkanker

Volle granen kunnen belangrijk zijn in de strijd tegen borstkanker, waarbij algemeen het advies wordt gegeven om dagelijks minstens 30 gram van deze granen te eten. Het juiste verband tussen deze volle granen en borstkanker is nog niet bekend, maar de statistieken wijzen met een redelijke mate van betrouwbaarheid dat er wel degelijk een verband moet zijn, volgens Gezondheidsweb.

De combinatie van volle granen met blauwbessen is nog effectiever ter preventie van borstkanker, zo blijkt uit onderzoek. Wie de 30 gram volle granen dagelijks niet vergeet, zou naar verluidt de kansen op borstkanker met 30% kunnen reduceren. Doe er nog blauwbessen bovenop en de kansen worden nog een stuk kleiner, lijkt het!

 

Share This