Laatste check: dit moet je in orde hebben voor Kerstmis

Laatste check: dit moet je in orde hebben voor Kerstmis

Kerstmis, de meest gezellige tijd van het jaar? Kerstmis kan voor velen ook een zeer stressvolle gebeurtenis zijn door de moeilijkheden die je je op de hals hebt gehaald door voor een 12-koppig gezelschap te koken. Maar moet je op letten voor en tijdens het bereiden van de kerstmaaltijd?

Wat maak je?

Maak het jezelf niet te moeilijk. Houd het dicht bij jezelf, wat zijn je lievelingsgerechten? Deze maak je meestal regelmatig, zullen de meeste mensen die regelmatig bij je eten lusten en waarschijnlijk zelfs lekker vinden. Bovendien weet je precies hoe je ze moet klaarmaken en hoef je niet continu een recept te volgen.

Boodschappen doen

Als je hebt besloten wat je gaat koken, en voor hoeveel mensen, dan kun je alvast een boodschappenlijst opstellen met de benodigde lang houdbare ingrediënten. Haal deze boodschappen het liefst een paar dagen voor de feestdagen al in huis. Zo beperk je de kans dat een onmisbaar ingrediënt op het laatste moment niet meer verkrijgbaar is. Maar gelukkig zijn de winkels vandaag ook nog open!

Heb je genoeg servies?

Check of je voor iedereen voldoende servies, glazen en bestek hebt. Zo nee, kun je misschien bij iemand wat spulletjes lenen? Of maak het je makkelijk en koop wegwerp servies, bekertjes, bestek en tafellinnen. Dat is zo opgeruimd, maar wel duurder en minder goed voor het milieu.

Kerstochtend!

En dan word je wakker op eerste kerstdag: wat een heerlijk en speciaal gevoel is dit toch! Dek de tafel meteen na het ontbijt. Gezellig met wat Kerstmuziek op de achtergrond. Kijk naar je planning. Lig je op schema? Hoe laat start je met voorbereiden? Tot die tijd heb je nog lekker ‘vrij’. En vergeet jezelf niet een lekker glas wijn in te schenken als je eenmaal begint met koken. Nu kan er bijna niets meer misgaan en vergeet niet dat echte vrienden en fijne familie je ieder culinair foutje vergeven. Ze komen immers voor jou!

Beeld: Pixabay

Share This