Koken con amore met Sophia Loren

Koken con amore met Sophia Loren

‘Het genot zetelt niet alleen in het gehemelte, maar ook in alle andere dingen die de maaltijd begeleiden.’ Een fijne quote waarmee dit kookboek, geschreven door film- en stijlicoon Sophia Loren, een plekje verdient tussen je klassieke Italiaanse kookboeken. Oké, ze is dan misschien geen meester-kok als Antonio Carluccio of een selfmade man als Gennaro Contaldo, maar zo is dit boek ook niet bedoelt.

Dit is een verzameling van de favoriete recepten van La Loren. Ze groeide op in de  sloppenwijken van Napels in de jaren dertig en ze is trots op haar Italiaanse afkomst en familie. Lees dit boek, maak haar recepten en het lijkt alsof ze af en toe echt naast je staat in de keuken om je een aanmoedigend schouderklopje te geven (of een strenge vermaning zoals alleen Italiaanse nonne dat kunnen).

Koken con amore

In dit inspirerende, authentieke kookboek – oorspronkelijk verschenen in de jaren zeventig – geeft Sophia Loren meer dan 200 typisch Italiaanse recepten. Van pizza en risotto tot gefrituurde courgettebloemen en Napolitaanse carnavalskransjes: de allerbeste gerechten en lekkernijen uit Italië, met name uit het zuiden waar zij opgroeide, zijn in Koken con amore afgedrukt. Het oude voorwoord staat er ook nog in, maar voor de heruitgave schreef Sophia een nieuwe.

Stressvol

Wat het boek voor mij bijzonder maakt, is de ontstaansgeschiedenis. Vorige maand las ik haar autobiografie Ieri, oggi, domani – mijn leven, waarin Sophia schreef over de periode die vooraf ging aan dit boek en de periode toen zij aan dit boek werkte. Zij verloor twee kinderen tijdens een miskraam en tijdens het bedenken en uitwerken van dit boek was zij voor de derde keer zwanger. Ditmaal onder streng dokterstoezicht, met goede hoop op een positieve zwangerschap, maar iedere vrouw kan zich voorstellen hoeveel stress en verdriet zo’n situatie geeft.

Favorieten

Om haar zinnen te verzetten ging Sophia koken, de geliefde recepten uit haar jeugd nam ze onder de loep en voegde veel persoonlijke favorieten toe. Lees dit boek en je leert Sophia kennen als vrouw en niet als een van de grootste filmsterren ooit. Probeer haar recepten uit en je zult een heel nieuw smakenpalet ontdekken. Mijn favorieten tot nu toe? De runderrolletjes alla genovese en de chocolademousse… onovertroffen hoe smakelijk deze recepten zijn. Zij behoren nu ook tot mijn vast repertoire – dank je wel lieve Sophia.

Sophia Loren, Koken con amore, Luitingh-Sijthoff, Amsterdam. € 19,99

Share This