Knuffel tegen de griep

Knuffel tegen de griep

Ben jij ook zo gek op een knuffel van je geliefde, van je vriendin of van een van je ouders? Dan heb ik goed nieuws voor je: knuffelen is namelijk ontzettend goed voor je immuunsysteem en maakt je weerbaarder tegen griep. En dat is geen overbodige luxe, nu er een milde griepepidemie heerst in ons landje. Dat blijkt uit onderzoek van Amerikaanse wetenschappers, een land waar per definitie enorm veel wordt geknuffeld als je de vele series en sitcoms mag geloven.

Knuffel er op los

Mensen die weinig sociale conflicten hebben en relatief vaak worden geknuffeld lijken minder vatbaar voor het krijgen van griep. Wanneer ze besmet raken met het griepvirus, zijn hun symptomen ook minder hevig dan bij mensen die weinig knuffelen. De resultaten van de studie van onderzoekers van de Universiteit van Carnegie Mellon zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Psychological Science.

De wetenschappers ondervroegen 400 mensen telefonisch over sociale steun in hun omgeving, eventuele conflicten met anderen en het aantal knuffels dat ze gemiddeld ontvingen per dag. Vervolgens werden de proefpersonen moedwillig besmet met een onschuldig griepvirus. Ze werden enige tijd in quarantaine geplaatst om te bekijken hoe ernstig de symptomen waren die ze ontwikkelden.

Knuffels beschermen tegen infectie

De deelnemers aan het onderzoek die hadden aangegeven dat ze veel sociale steun uit hun omgeving ontvingen en weinig conflicten hadden, bleken relatief milde klachten te vertonen. Het aantal knuffels dat ze kregen kon de verbeterde weerbaarheid volgens de wetenschappers voor zo’n een derde verklaren. ‘Het lijkt erop dat mensen die veel knuffels ontvangen op één of andere manier beter beschermd zijn tegen infectie’, aldus hoofdonderzoeker Sheldon Cohen.

‘Het mogelijke beschermende effect van van het knuffelen kan misschien worden toegeschreven aan het fysieke contact, of aan de indicatie van steun en intimiteit die mensen erdoor ervaren’, aldus Cohen. De onderzoekers benadrukken dat er vervolgonderzoek nodig is om het precieze verband tussen knuffelen en weerbaardheid tegen griep in kaart te brengen.

Bron: Gezondheidsnet

Beeld: Happy News

Share This