Waarom kippenvel en rimpelhuid?

Waarom kippenvel en rimpelhuid?

Kippenvel en rimpelhuid (bijvoorbeeld na het nemen van een bad) zijn eigenlijk hele alledaagse fenomenen. In dit artikel geven we uitleg over het hoe en waarom van deze typische en tijdelijke veranderingen van de huid.

Kippenvel

Iedereen heeft het wel eens ervaren, wanneer je plotseling koude rillingen krijgt, of misschien als je een goede horrorfilm aan het kijken bent. Kippenvel, de gewaarwording dat er ineens allemaal kleine bultjes op je huid groeien, precies op de plek waar je haren uit de huid steken. Wetenschappelijk heet dit fenomeen horripilatie, en het is geenszins een uniek menselijke eigenschap: in feite komt het bij alle zoogdieren met een vacht voor. Het enige verschil tussen mensen en andere zoogdieren is dat je het bij ons zo goed kan zien, omdat wij zo’n schamele ‘vacht’ hebben. Bij andere dieren ziet kippenvel er simpelweg uit als het opruien van de vacht.

Waarom krijgen we kippenvel? Het is een reactie van het zogeheten sympathische zenuwstelsel, het deel van je zenuwstelsel dat verantwoordelijk is voor het ‘fight or flight’ effect, je instinctieve reactie op gevaarlijke of nare situaties. Wanneer dit systeem zich bewust wordt van kou of van een gevaarlijke situatie, dan zet het de haren recht overeind. Voor zoogdieren is dit een nuttig effect, immers het opzetten van de huid creëert luchtzakken tussen de vacht die je extra warm kunnen houden. Bovendien maakt het je groter, zodat je gevaarlijker lijkt voor de mogelijke vijand. Allemaal nuttige effecten als je een vacht hebt.

Wij mensen hebben uiteraard geen vacht, maar omdat kippenvel ook niemand kwaad doet is het een evolutionair overblijfsel dat voor zover bekend bij mensen geen functie meer heeft. Zodoende krijgen we bubbeltjes op de huid: de bubbeltjes zijn namelijk mini spiertjes die de haarzak, waarin de haar geworteld is, omhoog trekken.

Rimpelhuid na het nemen van een bad

RimpelhuidKippenvel en rimpelhuid: deze laatste is ook een vreemd maar alledaags fenomeen. Je kent het vast wel: na het nemen van een warm bad zien je vingers er uit alsof je een 90-jarige oma (opa) bent. Niets om je druk over te maken. Deze rimpelhuid is doodnormaal (en sterker nog, zou het niet gebeuren, dan is er iets vreemds met je aan de hand). Dit fenomeen vindt plaats vanwege het feit dat je huid drie lagen heeft, een onderhuid, tussenhuid en opperhuid. Of als je van dure woorden houdt: het subcutane weefsel (waarin onder andere vet is opgeslagen, zowel als zenuwen en enkele grotere aderen), het dermis (waarin smallere bloedvaten liggen, wederom zenuwen, de haarwortels en zweetklieren) en het epidermis (de dode huidcel-laag die je beschermt tegen uitdroging). Deze lagen zijn uiteraard nauw met elkaar verbonden, maar met name de buitenste laag absorbeert water als je voor langere tijd onder water bent. Door al die opname zwelt de opperhuid natuurlijk op, immers dat water moet ergens heen, en als gevolg groeit je buitenste huidlaag dus. Echter, het kan geen andere kant op omdat het aan de andere lagen vast zit, en het gevolg is dus dat de buitenste huid zich ‘om’ de onderlagen heen rimpelt. Waarom alleen je vingers (en tenen)? Dit is waar je huid de meeste eelt heeft, en dit eelt neemt als geen ander water op. Derhalve, oma-vingers.

Kortom: kippenvel en rimpelhuid zijn hele gewone reacties van de huid waar we ons allerminst zorgen over hoeven te maken.

Fotocredits: Pixabay.com

 

Share This