Kinderen: 6 tips voor een gezonde relatie met eten

Kinderen:  6 tips voor een gezonde relatie met eten

Jonge meisjes op basisschool leeftijd beginnen problemen te tonen als het gaat om hun eet gedrag. Daarbij gaat dit gepaard met een negatieve zelfbeeld. Voor wat betreft opvoeding is het zaak een gezonde relatie met eten te stimuleren bij kinderen zodat ze positief gedrag tonen voor wat betreft hun lichaamsbeeld. De invloed van ouders is zeer belangrijk in deze en speelt cruciale rol.

Hieronder een aantal concrete tips waarbij ouders hun kinderen kunnen helpen  een positieve verhouding tussen eten lichaamsbeeld te stimuleren. Kinderen zijn slim! Ze ontvangen bewust en onbewust de angsten die ouders over hun eigen lichaam hebben en nemen dit soms onbewust over.

Als ouders steeds bezig zijn met calorieën tellen, detoxen, afvallen of praten vaak over welke eten ze moeten gaan vermijden om maar niet dik te worden, dan horen kindren dit ook. Deze verhalen kunnen een kind negatieve beinvloeden omdat ze vaak uit verband getrokken worden. Het is daarom belangrijk om zo min mogelijk zulke verhalen in de buurt van de kinderen te hebben.

Wat moet je dan doen?
Zorg dat je kinderen gezond zijn zonder te veel aandacht te besteden aan ongestructureerd of ongezond eten. Besteed ook zo min mogelijk aandacht aan een negatieve beeld van je eigen lichaam.

Hieronder zes  voorstellen:

1 – Beperk toegang tot de televisie, tijdschriften en andere bronnen waar onrealistisched beelden van de vrouwen lichamen te vinden is. Meiden zijn constant bezig met uiterlijk en worden via de media geconfronteerd met vaak gefotoschopte lichamen van modellen bijvoorrbeeld. Wat ze zien is wat volgens de media ‘de perfecte lichaam’ is. Dit wordt hun streef met soms negatieve consquenties.

 

2 – Gooi je weegschaal weg en houd op met je zelf wegen. Je kind ziet werklijke alles. Door het zien van een ouder steeds op de weegschaal staan kan dit zijn eigen perceptie van gewicht en lichaam beinvloeden.

3 – Praat over gezond eten en belicht hoe lekker ze zijn maar ook hoe belangrijk ze zijn voor de lichaam. Probeer zo veel mogelijk te focussen op de positieve. Focus daarom op hoe gezond iets is in plaats van hoe slecht iets is voor de lichaam. Vermijd ook worden zoals calorieën, vetten of koolhydraten.

4 – Stimuleer lichamelijk beweging in plaats van afvallen. Lichamelijke beweging is niet alleen goed voor je lichaam maar ook mentaal. Ga een keer samen naar een aerobics klas met je kind en ervaar samen dat moment.

5 – Veroordeel je eigen lichaam niet in het bijzijn van je kind. Zeg geen negative dingen over je lichaam, ook niet eens kleine dingen die jij als onschuldig zou beschouwen. Je kindt hoort en onthoudt vaak alles en op die manier hoort ze  veel over wat mis is met de lichaam en evt haar lichaam, in plaats van wat er goed aan is.

6 – Focus op de krachten van je kind buiten haar licham om maar de aandacht van de lichaam af te halen. Zorg ook dat je haar vertelt hoe mooi ze is en waarom. Wees bereid om vragen te beantwoorden op een liefdevol en positieve manier aan te horen en adviseren.

 

 

Share This