Keukenprinses zonder zakjes: bamikruiden

Keukenprinses zonder zakjes: bamikruiden

Vroeger (lees: in het pre-kind tijdperk) stond ik er nooit zo bij stil, maar sinds ik moeder ben, sta ik steeds meer stil bij wat ik eet. Ik zal eerlijk zijn: ik eet nog niet alles biologisch, ik snack ook wel eens en soms hou ik ook van een avondje makkelijk. Maar.. als het even kan dan probeer ik wel iedere avond te koken. Waar ik vooral een lichte aversie tegen heb gekregen, zijn Pakjes en Zakjes. Pak voor de grap eens zo’n zakje en kijk wat erin zit. Je betaalt vaak een euro voor een flinke hap zout, wat smaakversterkers en een handjevol E-nummers. Zonde!

Bamikruiden

Ik ben al een tijdje zelf bezig met het maken van alternatieve kruidenmixen. Dus weg met de nasizakjes en mixen voor bami. Ik wil het zelf maken! En dat gaat vaak prima, als je maar een goed voorraadje specerijen in huis hebt. Ik koop mijn kruiden altijd bij De Peperbol op de Albert Cuypmarkt. Ook al zoek je een kruid dat nog zo onbekend is, wanhoop niet, hier hebben ze het. De kant-en-klare nasi- en bamikruiden van De Peperbol zijn excellent, maar wil je nog een stapje verder, waag je dan aan mijn eigengemaakte bamikruiden.

Hieronder zie je de ingrediënten voor de bamikruiden en hoe je daar, met wat knoflook en ketjap een heerlijke bami mee kan maken die je alle pakjes doet vergeten.

Ingrediënten

 • 1 fijngehakt teentje knoflook
 • een duimpje verse gember
 • 1/2 tl komijnpoeder
 • 1/2 tl kerriepoeder
 • snufje chilipoeder of een kwart chilipeper
 • zout en peper
 • 2 eetlepels ketjap manis
 • 1 kipfilet, in blokjes
 • 2 el olijfolie
 • 400 gram stevige groenten in blokjes (paprika, wortel, paksoi, ui, prei, etc.)
 • 400 gram gekookte bami

Bereiding

 • Snijd de gember en knoflook fijn. Doe ze in de vijzel en maal ze fijn. Voeg het komijnpoeder, chilipoeder, kerriepoeder, zout en peper toe en maal ze door elkaar. Voeg een beetje olijfolie toe, zodat het een smeuïge pasta wordt.
 • Bak de blokjes kipfilet in de olijfolie op hoog vuur tot deze mooi goudbruin en gaar is. Voeg hier de stevige groenten aan toe en roerbak dit samen met jouw bamikruiden tot de groenten de gewenste gaarheid hebben. Roer hier tot slot de gekookte bami en de ketjap manis doorheen. Maak eventueel af met een gebakken eitje en wat kroepoek.

Beeld: Plazilla

Share This