Keelpijn: zo kom je er vanaf

Keelpijn: zo kom je er vanaf

Keelpijn is erg vervelend: vaak heb je pijn bij het slikken, klinkt je stem hees, kriebelt het voortdurend in je keel en wil je steeds hoesten. Vaak verdwijnt keelpijn vanzelf binnen een week. je hoeft niet gelijk een afspraak te maken bij de dokter, alleen als het langer als een week duurt en je er flink last van blijft houden. De pijn kan zelfs doortrekken naar je oren en de klieren in je hals kunnen behoorlijk opzetten. Dan is het tijd om aan de bel te trekken!

Keelpijn: verkoudheid

Vaak wordt keelpijn veroorzaakt door het verkoudheidsvirus. Vaak nies je je ook te pletter en hoest je flink. Soms heb je ook last van lichte koorts. Het wordt een ander verhaal als je last hebt van een bacteriële infectie. Die bacteriën worden streptokokken genoemd. Een keelontsteking door streptokokken wordt ook wel angina genoemd. Je kunt dan witte plekken in je keel en op je amandelen (als je die nog hebt) zien zitten.

De pijn is niet binnen 1,2,3 weg, maar je kunt met eenvoudige middeltjes uit jouw keukenkastje een hoop verlichting aan jouw zere keeltje geven. Er bestaan ook veel keeltabletjes en zuigtabletten, maar vaak doen zij niets extra’s op de langere termijn en heb je net zoveel baat bij een ouderwets middeltje uit jouw keukenkastje.

Wat is lekker bij keelpijn?

  • Eet waterijsjes of drink koud water.
  • Gorgel met een zoutoplossing. (1 glas water 1 afgestreken tl zout)
  • Zuig op een dropje.
  • Drink thee met honing.
  • Praat minder.
  • Stop met roken!
  • Rust.

Huisarts

Heb je last van de pijn? Probeer dan een paracetamol of een andere pijnstiller die je inneemt met water. Antibiotica krijg je zelden voorgeschreven bij keelpijn of een keelontsteking, want een verkoudheid haalt letterlijk zijn neus op voor antibiotica: het werkt niet. Wel kan antibiotica goed zijn om te voorkomen dat je anderen besmet en dat de ontsteking zich gaat verspreiden in je lichaam. In principe hoef je dus niet naar de huisarts met een keelontsteking, maar als de klachten lang aanhouden is het wel raadzaam om even een bezoekje in te plannen.

Bron: Gezondheidsnet

Beeld: “TeaPot” by Jorge Barrios – Own work. Licensed under Public Domain via Wikimedia Commons

Share This