Iew!! Insectenburgers in de supermarkt!!

Iew!! Insectenburgers in de supermarkt!!

Dit is misschien even schrikken, maar waarschijnlijk wel de toekomst. Belgische supermarkten gaan vanaf oktober insectenburgers verkopen, maar ook schnitzels en nuggets op basis van larven van de buffalokever. Dat maakte een woordvoerster van de Belgische producent bekend.Als de Nederlandse autoriteiten goedkeuring verlenen, komen de insectenproducten ook in Nederland op de markt.

Vlees

De burgers, schnitzels en nuggets van buffalowormen zien er uit als ‘gewone’ vleesproducten, dus zonder dat er een insectenpootje of zoiets herkenbaar is. Gelukkig maar! Nu al eet een groot deel van de wereldbevolking dagelijks insecten. De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties promoot het eten van insecten als middel tegen voedselschaarste en klimaatopwarming. Insecten gelden als bron van eiwitten, vitaminen, mineralen en vezels.

Schildluis in je roze koek

Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik nog nooit bewust insecten heb gegeten, maar is het wel zo vies als wij denken? We eten bijvoorbeeld allemaal allang onbewust schildluizen. Echt! Dit zijn insecten die gebruikt worden voor rode kleurstof in voeding en make-up. Roze koeken en rode M&M’s kunnen niet zonder het rood van de schildluis. En insecten eten schijnt een veel duurzamere oplossing te zijn dan bijvoorbeeld een stukje biefstuk.

Duurzaam

Insecten eten in plaats van rund, varken of kip levert milieuwinst op. Ten eerste is er voor het kweken van insecten veel minder landbouwgrond nodig. Ten tweede is de CO2-uitstoot flink lager. Ten slotte hebben insecten veel minder voer nodig. Voor een kilo rundvlees is bijvoorbeeld drie keer zoveel voer nodig dan voor een kilo eetbare insecten. Er is dan ook minder mest… wen er maar alvast aan zou ik zeggen! Of stel je er in ieder geval voor open, misschien valt het best mee! Al moet ik zelf ook nog overtuigd worden hoor 😉

Bron: Wageningen UR, EVMI

Foto: ANP

Share This