INCI: wat zegt de achterkant van je flesje?

INCI: wat zegt de achterkant van je flesje?

Heb je er ooit wel eens bij stilgestaan wat er allemaal in bijvoorbeeld jouw flesje reinigingsmelk zit? Misschien heb je wel eens een blik geworpen op de achterkant van het flesje en de ingrediëntenlijst bekeken. Vaak zijn de thermen voor een cosmeticaleek ware hokus pokus, maar vaak kun je er toch heel wat van leren.

Wat zegt de ingrediëntenlijst, kortweg INCI genoemd? INCI staat voor: International Nomenclature Cosmetic Ingredient, oftewel Internationale Naamgeving voor Cosmetische Ingrediënten. INCI is ontwikkeld door de Europese en Amerikaanse cosmetica-industrie. INCI-namen zijn internationaal gestandaardiseerde namen voor stoffen, die in cosmetica worden verwerkt. Op het etiket wordt bij alle cosmetica de ingrediënten aangegeven met hun INCI-naam.

INCI-namen

Doel van de ingrediëntvermelding is de gebruikers van cosmetica, jij en ik dus, te informeren over de samenstelling van een product. Om het voor de ingrediëntenleek overzichtelijk te houden, is het de bedoeling dat een ingrediënt maar een specifieke naam krijg toebedeeld. Voor veel ingrediënten waren echter meerdere namen bekend: denk bijvoorbeeld aan chemische namen, een handelsnaam of merknaam. Daarom is er voor alle stoffen in cosmetica besloten om deze aan te geven met hun INCI-naam.

Allergisch

Waarom is dit in godsnaam nuttig zal je misschien denken, ik snap nog steeds niets van die hele lijst! In de eerste instantie heb je er misschien niet zoveel aan, maar stel dat je gevoelig of allergisch bent voor een bepaalde stof of een bepaalde stof helemaal niet kunt verdragen. Dan is het fijn dat je deze stof bij naam op je cosmeticaproducten kunt terugvinden. Moet je natuurlijk wel eerst weten voor wat stof je allergisch bent en hoe deze via INCI wordt aangeduid, maar daar is gemakkelijk achter te komen.

Ook voor schoonheidsspecialisten, huisartsen en dermatologen zijn INCI-aanduidingen ontzettend fijn in het gebruik. Zo kunnen ze jou en mij goed adviseren over het gebruik van bepaalde stoffen en producten.

Bron: NCV

Beeld: Wikimedia Commons

Share This