Hoeveel slaap heb je nou echt nodig?

Hoeveel slaap heb je nou echt nodig?

Sommige zeggen 8 uur terwijl andere beweren minder. En nog een groep claimen dat het niet uit maakt mits er regelmaat in zit. Wij krijgen heel veel tegenstrijdige informatie over de benodigde hoeveelheid slaap dat we het niet meer weten. Daarom stellen wij de vraag:  Hoeveel slaap heb je nou ECHT nodig?

Het antwoord is simpel. Je hebt 7 uur slaap nodig per nacht en het liefst met regelmaat. Slaap heb je nodig om niet alleen je lichaam te laten rusten maar ook bepaalde evenementen of gebeurtenissen te processen. De magische 7 uur is precies genoeg tijd om dit allemaal te realiseren.

Er zijn ook andere aspecten die een goede nachtrust kunnen beinvloeden. De comfort van je slaapkamer, hoe je matras ligt, je kussens, dekbed, temperatuur van de kamer en laten we niet vergeten het piekeren of malen voordat je in slaap valt. Zijn een of meer van deze elementen aanwezig dan ga je in feite ‘uit balans’ naar bed en zal dit je slaap negatief beinvloeden.

Niet malen
Het is erg vervelend als je dood moe bent maar niet in slaap kunt vallen omdat je piekert over allerlei scenario’s in je leven. Probeer dit niet te doen. Maak je je zorgen over iets waardoor je niet kunt slapen, neem dan een kladblok of journaal en schrijf je zorgen op. Dit helpt de zorgen uit je hoofd te halen zodat je rust kunt krijgen. Met die extra rust kan je de volgende dag het probleem aanpakken en wellicht een oplossing vinden.

Maak je kamer mooi
Ondanks het feit dat je daar slaapt, besteed je best veel tijd in je slaapkamer. Je slaapkamer, waar essentiele rust plaats vindt, onder andere, is daarom een van de belangrijkste kamer’s thuis . Zorg dat je kamer genoeg ventilatie heeft. Indien nodig slaap met het raam op een keer. Creeer rust in je kamer door zo veel mogelijk op te ruimen. Struikelen over kleren of schoenen is vervelend en onnodig. Ruim het op of zet het in ieder geval uit de weg. Maak je bed ook presentable als je opstaat zodat als je straks naar bed gaat het uitnodigend is om er weer in te duiken.

Share This