Hoe voorkom je een depressie?

Hoe voorkom je een depressie?

Even een dagje down? Slecht geslapen? Word je chagrijnig van het grijze weer? Dat is heel normaal en menselijk. Wanneer moet je je zorgen gaan maken? Als dat sombere, grijze gevoel langer dan twee weken aanhoudt, kan het zijn dat je last hebt van een depressie. Maar kun je een depressie voorkomen? En als je er eenmaal inzit, hoe kom je dan weer uit die put? Lees mee.

Vrouwen meer kans

Het blijft een onderwerp waar niet vaak over gesproken wordt, maar depressies komen heel erg vaak voor. Haast 1 op de 5 mensen, bijna 20% van de Nederlandse bevolking dus, krijgt eens in zijn of haar leven te maken met een depressie. En vrouwen zijn dan ook nog eens extra vatbaar voor een depressie. Wij lopen maar liefst twee keer zoveel risico als een man. Wellicht is de combinatie kinderen, werk en huishouden toch iets teveel voor de meesten van ons?

Als je je niet lekker voelt, ben je geneigd om aan te kloppen bij je familie, je vrienden en lotgenoten waarvan je weet dat ze ook een depressie hebben meegemaakt. Doe dit echter niet. Veel mensen denken dat ze zo door die depressie heen komen, maar uiteindelijk duurt het veel langer voordat je er weer vanaf bent en is de kans op een terugval veel groter. Zoek professionele hulp: maak ten eerste een afspraak met je huisarts om je gevoelens op de kaart te zetten.

Leer te vergeten

Heb je steeds de neiging om terug te denken aan negatieve ervaringen uit het verleden? Probeer daarmee te stoppen.
Als je depressief bent, denk je veel vaker en makkelijker terug aan negatieve gebeurtenissen uit je verleden. Mensen of objecten om je heen doen je bijvoorbeeld steeds terugdenken aan dat je werd ontslagen. Gelukkig kan je negatieve gebeurtenissen heel goed ‘leren’ vergeten. Doet iets – bijvoorbeeld een persoon of object – je denken aan een negatieve gebeurtenis uit je verleden, onderdruk die gedachte en denk meteen aan iets anders. Hoe vaker je dit doet, hoe minder vaak dingen of mensen uit je omgeving je aan negatieve gebeurtenissen zullen doen denken. Je vergeet ze gewoon!

Vaak gaat een depressie gepaard met slaapproblemen: je slaapt bijvoorbeeld heel veel of je slaapt juist veel te weinig.  Slaapproblemen zijn niet alleen het gevolg van een depressie, maar ook een mogelijke oorzaak.

Mindfulness

Wat ook een aanrader is tegen depressie, is het volgen van een mindfullness-training. In deze trainingen leer je om in het ‘nu’ te leven, en niet bezig te zijn met wat er in het verleden is gebeurd of in de toekomst nog gaat gebeuren. Een manier waarop je dat kunt doen is door je helemaal te concentreren op datgene waar je mee bezig bent. Heb je last van afleidende gedachten, dan hoef je die niet te onderdrukken of te veroordelen. Observeer ze simpelweg. Door je gedachten te laten voor wat ze zijn, hebben ze geen grip meer op je en zal je veel minder last hebben van stress en depressieve gevoelens.

Bron: Goed Gevoel

Beeld: “Edvard Munch – Melancholy (1894)” by Edvard Munch – The Athenaeum: pic. Licensed under Public Domain via Wikimedia Commons

Share This